Beitske Visser mag BMW Formule E-wagen testen

Hoe gepast. De stofzuigerklasse van het autoracen heeft bedacht dat het lollig is om vrouwen positief te discrimineren in Saoedi Arabië. Daarom komen bijna alle teams met extraveel meiskes naar niqaabië. Onder hen Neerlands trots Beitske Visser.

Het nieuwe seizoen van de meest quinoavriendelijke autosport start binnenkort in The Kingdom of Darkness. Het is uiterst ironisch dat het vrouwenhatende, oliestokende, journalistvermoordende absolutistische koninkrijk Saoedi Arabië de start vormt voor het zesde seizoen van de Formule E.

De batterijracers komen begin december aan de start voor een race in de hoofdstad Riyad. Daags erna volgt meteen een in-season test. De teams hebben daarbij de keus om één auto te testen, of twee. Dat lijkt simpeler dan het is, want om met twee auto's aan de start te kunnen verschijnen hebben de teams een vrouwelijke coureur in hun line-up nodig. 

Van de elf teams hebben er maar twee besloten om die optie niet te gebruiken: Audi en Jaguar. Patriarchaal hoor. De rest geeft een dame de kans om te testen met een extra auto. Het is overigens niet bekend of de Saoedische regering heeft bedongen dat de auto's tweezitters zijn om plaats te bieden aan de begeleiders van de vrouwwezens.

BMW Andretti heeft Nederlands racetalent Beitske Visser, die al in het bezit is van het elektrische ronderecord op Zandvoort, aangewezen als coureur van hun tweede testwagen. De andere BMW Andretti wordt bestuurd door Alexander Sims.

De overige talentvolle dames die aan de test deelnemen zijn Simona de Silvestro (Venturi), Carmen Jorda (Nissan e.dams), Tatiana Calderon (DS Techeetah), Amna Al Qubaisi (Envision Virgin), Katherine Legge (Mahindra) en Jamie Chadwick (NIO Formula E Team).