Hilarisch. Haas klaagt Force India aan om $60 miljoen

De strijd om het constructeurskampioenschap in de Formule 1 is gestreden, maar in de achterhoede gaat de race gewoon door. Haas wil de strijd van het asfalt naar het papier brengen en heeft Force India bij de FIA aangeklaagd over een pot van $60 miljoen.

De strijd om de dollars woedt in het achterveld extra hard nu Haas een juridische regeltjesclaim bij de FIA heeft neergelegd over Racing Point Force India. Volgens het Amerikaanse team is de nieuwe toetreding van Force India als Racing Point Force India sinds de Grand Prix van België onrechtmatig. Ze hebben een hilarisch standpunt om hun claim te onderbouwen.

De regels stellen dat een team zijn Formule 1-auto zelf moet bouwen en verbiedt derhalve dat je een kant en klare auto koopt. Volgens Haas (dat er zelf herhaaldelijk van is beschuldigd de auto vrijwel compleet af te nemen bij Ferrari) heeft Racing Point Force India de auto niet zelf ontwikkeld, maar afgenomen van een andere partij, namelijk het niet meer bestaande Force India.

De VJM11 is derhalve een klantenauto en dat zou niet toegestaan moeten zijn. Nu Racing Point Force India het zo goed heeft gedaan in de races sinds België, hebben ze ineens weer een flinke hand in de prijzenpot en dat wil Haas voorkomen. In het totaal zou Haas zo wel eens $60 miljoen van Force India weg kunnen trekken en aan de eigen spaarpot toe kunnen voegen. 

De twee teams moesten zich vanmorgen om 11 uur lokale tijd in Abu Dhabi bij de FIA melden voor een bespreking van de zaak. De zitting is geschorst tot 15:40 vanmiddag (Abu Dhabi-tijd) zodat de officials de bewijsstukken kunnen bestuderen. Bij Force India zijn ze ervan overtuigd dat de zaak in hun voordeel wordt beslecht.