Opstand! Gele hesjes-blokkades komen ook naar Nederland

Al weken rommelt het in Frankrijk, allemaal gele hesjes blokkeren er de wegen. De mensen zijn boos over de enorme belastingstijgingen op brandstofprijzen. In Nederland hebben we daar al jaren last van en nu waait de opstand richting het noorden.

President Emanuel Macron van Frankrijk kan binnenkort waarschijnlijk een boos telefoontje van Mark Rutte, Angela Merkel en Charles Michel verwachten. Het massale volksoproer in Frankrijk verspreidt zich als een virus naar de andere landen van de EU. Eerst sprongen de reserve-Fransen in het Belgische Wallonië al op de band wagon van 17 novemberbeweging, zoals de mensen met de gele hesjes zich noemen, maar in Duitsland is ook al opstand uitgebroken. 

Ook Nederlandse automobilisten lijken nu uit hun rol van makke schapen die telkens weer de portemonnee trekken als Den Haag het zegt te gaan stappen. Binnen vierentwintig uur sloten zich al duizenden mensen aan bij de besloten Facebookgroep 'Gele Hesjes NL'. Als de volksopstand ergens begint, dan lijkt de brandstofprijs een goede brenger van nationale saamhorigheid, iedereen heeft er immers last van.

Het aantal leden van de groep groeit vandaag met duizenden per uur. Nu is een Facebookclubje oprichten zeer eenvoudig en is het nog maar de vraag wanneer, en óf, de duizendtallen ook echt de straat op gaan. Daarbij valt ook te hopen dat de Nederlanders niet overgaan op het blokkeren van snelwegen. Rutte, die op een steenworp afstand van het Binnenhof woont, zal daar immers niet van wakker liggen.

Mocht u een protesterende 'gele-hesser' zijn, dan hebben we vast een bindend advies: neem geen soep van vreemden aan