Japanse revolutie compleet: ook Mitsubishi stuurt topman Carlos Ghosn weg

Hoewel Renault zijn Japanse geallieerden vroeg om lief te zijn voor topman Carlos Ghosn, hebben beide oosterse partners Carlos Ghosn laten vallen als een baksteen. Na Nissan heeft vandaag Mitsubishi de Fransman ontslagen als voorzitter.

Vorige week maandag was er niets aan de hand, Carlos Ghosn, de miljoenenmaker, vloog naar Japan voor wat vergaderingen. Bij aankomst van zijn vliegtuig in Nippon werd hij echter direct gearresteerd op verdenking van fraude en belastingontduiking. Ghosn ontkent alle aantijgingen, en Renault steunt hem (vooralsnog). De Franse autofabrikant, die dankzij een alliantie met Nissan ook in Japan flinke belangen heeft, vroeg zijn partners Nissan en Mitsubishi om vertrouwen te houden in hun topman.

Op maandag heeft Mitsubishi in een vergadering besloten om Ghosn (uitspraak Goon [met de G- van good en garçon]) af te zetten als voorzitter van de raad van commissarissen. CEO Osamu Masuko van Mitsubishi zal tijdelijk de rol van voorzitter (chairman) ook op zich nemen.

Op donderdag besloot Nissan al dat ze hun roerganger opzij te schuiven. Het heeft er alle schijn van de Japanners de arrestatie aangrijpen om een paleisrevolutie in de alliantie uit te voeren. Renault heeft nu een buitenproportioneel veel macht en zeggenschap in het Japans-Franse autofeest. De Japanners produceren en verdienen echter meer en willen de verhouding gelijktrekken, daarom komt de arrestatie van topman Carlos Ghosn wel erg goed uit.