Officieel: BMW Vision iNEXT, de elektrische auto van de toekomst

BMW heeft de Vision iNEXT gepresenteerd, een elektrische SUV die de voorbode vormt van een topmodel in 2021. De auto lekte al in september uit, nu zegt BMW er ook zelf iets over. En u hebt er ongetwijfeld ook een mening over.

Een concept moet prikkelen, en dat deed deze BMW bij u dan ook. Echter, niet op de manier die BMW gehoopt had, maar meer zoals een paar druppels tabasco in uw oogbal. Drieëntwintig reacties staan onder het lektopic, en alle drieëntwintig zijn ze negatief. Een greep uit uw poëtische karakteriseringen: 'Geef dat ding maar terug aan Audi.' ; 'Het is BMW gelukt om op een Edsel te lijken, maar dan nog lelijker.' ; 'Ik zou deze steevast bij de buurman voor de deur zetten.'

Wellicht helpt het niet dat de verre introductiedatum de designers meer vrijheid gaf om het concept abstracter gestalte te geven dan een productieklare concept. Het showmodel is gespoten in Liquid Greyrose Copper, waarbij de kleur donkerder en voller wordt naarmate je de achterkant van de auto bereikt. Verder heeft de iNEXT alle typische kenmerken van een concept: superslanke pitten, en gigantisch panoramadak, zelfmoorddeuren, en camera's in plaats van spiegels. De diffuser aan de achterkant zit er niet alleen om aandacht te trekken, het ding vergroot het elektrische bereik en is dus functioneel.

Qua design leunt de iNEXT en profil vrij sterk op de bestaande i3, met zijn hoekige lijnen, hoewel de raamlijn in dit geval wel iets vloeiender doorloopt langs de carrosserie. De vorm houdt het midden tussen een SUV en een stationwagon. Een aardig designelement is dat de vorm van de grille ook in de - nagenoeg stijlloze - ramen terugkomt. Op de foto's lijkt het alsof de bestuurdersstoel en het dashboard over de breedte van de auto te verschuiven zijn. Kijk maar naar de schermen, die op verschillende foto's in andere hoeken van de cockpit staan. Een nadere inspectie leert echter dat dit komt door een dashboard dat zich om de bestuurder kromt, en verschillende kijkhoeken. Ook zien we het verschil tussen de autonome en de manuele stand: bij eerstgenoemde zijn de pedalen en het stuur verzonken, en brandt blauw licht, bij laatstgenoemde komen stuur en pedalen verder naar voren. Het hart van het stuur blijft altijd op zijn plaats.

Dat BMW Californië uitkiest om het elektrische vlaggeschip van de toekomst te tonen is geen toeval, de productie zal echter gewoon in Duitsland geschieden. Voor de iNEXT is Dingolfing, BMW's grootste Europese fabriek, uitgekozen. 'In 2021' - dus uiterlijk over drie jaar, rollen de eerste exemplaren van de band. 

De Duitsers gebruiken de term 'D+ACES' om de onderliggende gedachte van de auto te omschrijven, met de 'D' voor design, en 'ACES' voor de vier strategische innovatiegebieden 'Autonomous driving, Connectivity, Electrification and Services', verenigd in één auto. We gaan ervan uit dat  de vormen de komende drie jaar iets conventioneler worden.

U heeft er nu een nachtje (of preciezer: 76 nachtjes) over kunnen slapen, en kunnen wennen aan de lijnen van de iNEXT. Onze vraag: bent u bijgedraaid? Haarscherpe foto's zonder vervelende lichtfilters hieronder.