Al vijftienhonderd kruisnegerende weggebruikers zijn sinds 1 januari genoteerd door de wegbeheerders van Rijkswaterstaat. De gele auto's van de snelwegbeheerders komen ter plaatse om een probleem op de weg snel op te lossen en kunnen voor de veiligheid snel rode kruizen boven de weg laten aangaan. De kleurige X-jes zijn geen advies, maar een gebod om niet op de rijbaan te komen (of een verbod om er te komen, zo u wilt).
Veel filerijders trekken zich echter steeds minder van de aanwijzingen aan en rijden gewoon onder de kruizen door. Sinds een paar jaar mogen de wegbeheerders ook zelf boetes uitschrijven als bijzondere opsporingsambtenaren (BOA's) en dat doen ze steeds vaker. Het is opvallend hoeveel boetes ze kunnen uitschrijven, aangezien ze hard bezig zijn om de weg weer begaanbaar te maken. Boetes uitschrijven is helemaal niet hun 'core business', en dus zal het echte aantal verkeersaso's nog veel hoger liggen.
Minister Cora van Nieuwenhuizen wil de pakkans voor het kruistuig verhogen en zegt tegen De Telegraaf: "Vandaar dat ik ook het aantal weginspecteurs dat de bevoegdheid heeft om overtreders aan te pakken ga verdubbelen van 50 naar 100." Volgens woordvoerder Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat is het hoog tijd om af te rekenen met de overtreders: "Gelukkig kunnen de inspecteurs als buitengewoon opsporingsambtenaar verbalen uitschrijven, maar dan is de overtreding al begaan. Het gaat ons er juist om die onveiligheid te voorkomen. Vandaar dat we weggebruikers zo goed mogelijk informeren over de afhandeling van incidenten."
Over afrekenen gesproken, de boete voor het negeren van een kruis is pittig met €230, en in 2019 komt er nog een tientje bovenop: €240. Wellicht dat het bedrag nog niet afschrikwekkend genoeg is. Tot besluit nog even dit ter overweging: dit betreft alleen de boetes die Rijkswaterstaat heeft uitgeschreven, de politie heeft ongetwijfeld nog meer aso's van een paarse enveloppe uit Leeuwarden voorzien.