Belgen stappen illegaal over op rode diesel

In België is de prijs van diesel de laatste maanden gigantisch gestegen. Net als in Frankrijk verhoogde de overheid de accijns op het duivelssap, waardoor het onbetaalbaar is. Slimmeriken stappen nu over op stookolie.

De Belgen hebben geen aardgasveld in een bibberige noordelijk gelegen provincie en verwarmen hun huizen daarom nog steeds met stookolie uit grote tanks in de tuin. Lekker ouderwets. Het spul dat ze daarvoor gebruiken is in grote lijnen te vergelijken met diesel die je in je auto kunt gieten. Enige verschil, de mazout (zoals de Belgen het noemen) is veel goedkoper. In België gaat een liter stookolie voor €0,929 weg terwijl voor diesel €1,489 wordt gerekend, dat is dus snel geld verdienen.

Om te voorkomen dat mensen hun auto's en vrachtwagens met het spul vullen is er een kleurstof aan toegevoegd. Zo heeft het in Nederland de naam rode diesel gekregen. De gedachte achter het kleurtje: bij een controle zie je duidelijk dat de verkeerde brandstof in de tanks is gegoten en dat levert een fikse boete op.

Door de hoge dieselprijzen is die boete echter ineens helemaal niet zo hoog meer. Een trucker kan per tankbeurt bijna driehonderd euro besparen door illegaal naar de mazout-pomp te rijden en zijn brandstofreservoirs te vullen. De boete voor het rijden op rode diesel is €5.000 als je vaker tegen de lamp loopt, maar in de regel is het €500 tot €1.250. Dat is snel geld verdienen dus.

De drie mazoutstations in Brussel merken een toename in de drukte en doen er niets tegen. "Wij zijn niet verantwoordelijk voor de manier waarop klanten het gebruiken. Het is illegaal, dat weet iedereen, maar de torenhoge dieselprijzen maken dat mensen bereid zijn meer risico’s te nemen," aldus de uitbater van een van de stations.