Renault dropt tweehonderd ZOE's in Amsterdam als deelauto

Na Smart en Hyundai gaat ook Renault zich manifesteren op de Amsterdamse markt voor deelauto's. De Fransen nemen tweehonderd exemplaren van hun elektrische ZOE mee naar de hoofdstad.

Het wordt achterlijk druk op de markt voor deelauto's in Amsterdam. Terwijl de rest van het land steevast wordt overgeslagen, krijgt de hoofdstad na smijtfietsen en oplaadbrommers nóg een nieuw deelmobiliteitsaanbieder. 

Waar de elektrische Smarts ForTwo's van Car2Go €0,31 per minuut kosten, de vijfpersoons Hyundai Ioniqs voor €0,25 p/minuut rondrijden en de Felyx scooters voor €0,30 onder je bips zitten, vertelt Renault nog niet wat ze voor de auto vragen. Wel blijkt dat ze verder ongeveer dezelfde voorwaarden hebben als de andere aanbieders: je mag de auto overal (in een parkeervak) binnen het servicegebied achterlaten.

De ZOE's moeten na Amsterdam - waar ze in januari 2019 zijn gepland - ook naar andere steden in het land gaan komen. Dat zou eens tijd worden, inmiddels zijn er drie aanbieders van auto's in de stad waar rijden volstrekt onmogelijk is, terwijl autosteden als Rotterdam en Den Haag volstrekt genegeerd worden. Maar goed, echt heel erg moeten we niet klagen: Parijs moet het doen met stokoude Peugeots, terwijl wij nieuwe Renaults krijgen.