Brexit gaat Formule 1-teams in grote problemen brengen

Bijna alle Formule 1-teams hebben hun basis in Engeland, maar hebben personeel uit de hele EU in dienst. Dat kan grote problemen gaan geven voor seizoen 2019 als het Verenigd Koninkrijk de Unie verlaat.

Op 29 maart  vertrekt het Verenigd Koninkrijk van Groot Brittannië en Noord-Ierland (wat een lange naam) hoogstwaarschijnlijk uit de Europese Unie. Hoewel de datum is vastgesteld, zijn de voorwaarden nog steeds niet op papier gezet. Premier Theresa May werkt hard aan een oplossing, maar erg veel vooruitgang boekt ze niet.

Er zijn nu drie mogelijke uitkomsten, waarvan er één niet heel waarschijnlijk is: die van een exit met een keurige deal. De kans voor een Brexit zonder deal (en dus met administratieve chaos) is voor de hand liggender. Dan is er nog optie drie, een noodreferendum dat de regering opdraagt om helemaal niet uit de EU te stappen.

Wat er ook gebeurt: de chaos is compleet. Bij McLaren zijn ze er niet gerust op. Wat gebeurt er met de getalenteerde technici die ze uit heel Europa wegkapen naar hun werkplaatsen. Ook kan de supply chain van grondstoffen en materialen in de war geschopt worden.  Tegen Motorsport zegt chief operations officer Jonathan Neale: "It would be a pity, it would be awkward, if we suddenly got into visa work like we do with bringing people in from the US." Het gaat geld en tijd kosten die ze niet meer in de ontwikkeling van de auto's kunnen stoppen.

Bij het steigerende paard zien ze het heel anders voor zich. Maurizio Arrivabene verwacht dat veel personeel het VK achter zich zal laten en juist in Maranello komt aankloppen voor een baan. Overigens denkt Arrivabene dat het voor de Formule 1 als geheel geen plezierige uitkomst is.

Naast de onafhankelijke teams zijn ook Mercedes' en Renaults Formule 1-activiteiten in Engeland gestationeerd. Cyril Abiteboul van Renault kijkt met lede ogen naar de ontwikkelingen: "We've grown very quickly in the recent years and it's been done in particular thanks to the possibilities offered by the UK, bringing in youngsters, people are coming out from school. We don't want that to change."

Toto Wolff van Mercedes kijkt niet vooruit naar eind maart: "[Brexit is] not a very pleasant development."

Naast de personele consequenties gaat Brexit het rondreizende circus hinderen. De auto's moeten continu op- en neer naar het eiland worden gesleurd. In de EU leverde dat nu geen vertraging op, maar dat gaat hoogstwaarschijnlijk veranderen. 

Mercedes zegt al maatregelen te hebben voorzien. Wat dat precies is, weet niemand, want de toekomstige regels zijn nog niet bekend. McLaren liep voor de reis naar Abu Dhabi al eens tegen douane-formaliteiten op. Dat was uiteraard naar een gebied buiten de EU, maar dat is Engeland volgend jaar ook, dus dan krijgen ze het voor elke Grand Prix, op die in Silverstone na.