Gele hesjes schakelen helft Franse flitsers uit

Vandalisme en plunderingen gaan in Frankrijk hand in hand met het protest tegen de regering Macron. Hoewel het natuurlijk niet goed is, is de uitschakeling van flitsers wel plezierig nieuws voor hardrijders.

Al weken is Frankrijk in de ban van de gele hesjes. Het protest begon door de onvrede over de verhoogde brandstofaccijnzen, maar gaat nu over alles waar de Fransen het niet mee eens zijn. Waar de actievoerders aanvankelijk redelijk rustig begonnen met het blokkeren van rotondes en een aantal snelwegen, sloeg het daarna over naar de steden. Daar voegden zich allerlei "professionals" bij het protest en die sloegen aan het plunderen (ziehier het vakkundige protest tegen de Apple Store van Bordeaux). 

Plunderingen zijn natuurlijk niet goed te praten, en uiteraard geldt dat ook voor vernielingen. Toch is het minder erg dat de actievoerders honderden flitsers in Frankrijk hebben vernield. Sommige apparaten zijn in de fik gestoken, andere zijn omgetrokken. De politie gaat ervan uit dat de helft van de camera's in Frankrijk inmiddels buiten werking is. In sommige streken zijn zelfs alle flitsers verwoest. 

Dat de woede oversloeg op de flitsers heeft ook te maken met een besluit van de regering Macron. Op de routes nationales gaat de maximumsnelheid binnenkort van 90 kilometer per uur naar 80 kilometer per uur. Er zijn weinig Fransen die dat een goede ontwikkeling vinden en hebben daarom nu "democratisch" besloten dat de snelheid niet gehandhaafd wordt.