Het is weer tijd om zenuwachtig te worden van Elon Musk

Fijn dat Tesla tegenwoordig 5.000 Model 3's per dag maakt, maar een van de waardevolste automakers ter wereld wordt nog steeds geleid door een vechtjas.

De man die CEO is van meer bedrijven dan Tesla tot voor kort auto's kon produceren, heeft het weer op de heupen. Elon Musk leidt een bedrijf dat wordt gewaardeerd op dik $60 miljard en hoeft wat dat betreft alleen Volkswagen en Toyota voor zich te dulden op de auto-apenrots. Naar eigen zeggen doet Musk het allemaal voor een betere wereld, wat voor hem een heilige missie is. Maar is dat wel het hele verhaal?

Hij mocht lekker leeglopen bij het Amerikaanse 60 Minutes en wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat ego een bijzonder grote rol speelt. Net nadat hij en Tesla een tik op de vingers hebben gehad van de Securities and Exchange Commission (SEC) vanwege marktmanipulatie en het verspreiden van valse informatie, daagt hij de beurswaakhond alweer uit. 

Als hij beweert dat zijn tweets niet worden gecensureerd of gecontroleerd, vraagt de interviewer of dat er niet toe kan leiden dat hij het weer aan de stok krijgt met de SEC. Daarop zegt de geoefende djonkoklapper het volgende: 'The only tweets that would need to be, say, 'reviewed', would be if a tweet had a probability of causing a movement in the stock.' De interviewer vraagt daarop hoe degenen die zijn tweets moeten controleren, weten of het om koersgevoelige informatie als hij niet alle tweets voorlegt. Musk zegt dan doodleuk: 'Well I guess we might make some mistakes, who knows? (...) I wanne be clear: I do not respect the SEC.'

Het zal wel aan ons liggen, maar dit komt niet bijzonder wijs of stabiel over. Zeker niet voor een captain of industry van deze orde. En zijn wij de enigen, of ziet u ook dat het Musk bijna in tranen lijkt uit te barsten?