PHEV-en Audi-rijders blijken echte zakken: pakken meeste boetes

Jaar 2018 zit er bijna op, maar een onderzoek over 2017 is ook nog wel leuk om mee te pakken. Het CBS zette de boetestatistieken naast wat andere gegevens en komt met opvallende uitkomsten over jongeren en PHEV'ers.

Rijdt u Daewoo, Daihatsu of Suzuki dan mogen we u feliciteren. U bent brave burger en pakt waarschijnlijk bijna nooit een boete. In 2017 ging ongeveer twintig procent van de eigenaren van zo'n Aziaat op de bon. 

Rijdt u echter Audi, BMW, Land Rover of Volvo, dan bent u hoogstwaarschijnlijk een boefje tussen de 45 en 48 procent van het wagenpark van die wagens ving in 2017 minimaal een keer een snelheidsboete.

De milieuhartjesrijders met een plugin hybride blijken het grootste tuig van het Nederlandse wagenpark: 63 procent van de stekkerbenzinerijders ging in 2017 op de bon. Op gepaste afstand volgen de dieselrijders (46%) en volledig-elektrischrijders 45%. Helemaal onderaan  de lijst bungelen de braverikken met benzinebakken (28%)

Uiteraard speelt ook leeftijd een rol bij het vangen van snelheidsbonnen. De achttienjarigen passen nog wel een beetje op, maar zodra de jonge chauffeurs negentien zijn lappen ze alle regels aan hun laars: 38% van de negentienjarige chauffeurs pakte ten minste een keer een flitsertje mee in 2017.

De lijn daalt vanaf 19 jaar gestaag tot het einde van de statistiek die het CBS bij tachtig jaar heeft gelegd. Daar is nog best wel iets opmerkelijks aan de gang: bijna 18% van de tachtigjarigen (of nog ouder) ontving in het vorige jaar een factuur voor te snel rijden. 

Uiteraard keken de statistici ook naar de overschrijdingen van de snelheid. Dat zorgt voor een gemiddeld te hoge snelheid per merk. Door de middeling valt het allemaal wel mee, maar uiteraard is er een winnaar: Porsche. Berijders van het Duitse merk reden vorig jaar 9,31 kilometer te hard als ze geflitst werden. Het braafst waren wederom de Daihatsu's: zij gingen 7,42 kilometer per uur te hard.