Europese rechter: steden mogen álle diesels verbannen

Van het Europese Hof van Justitie hoeven steden geen onderscheid te maken tussen oude en nieuwe diesel. De zelfontbranders mogen gewoon allemaal uit de centra geweerd worden als steden dat willen.

Ook de nieuwste 'schone' diesels mogen binnenkort allerlei steden niet meer als het aan de stadsbesturen van Madrid, Brussel en Parijs ligt. De drie hoofdsteden stapten naar het Europese Hof in Luxemburg om de rechter nadat de Europese Commissie besloot dat diesels in de Euro6-regels met stikstofdioxide mochten uitstoten.

Aanvankelijk was de norm gesteld op 80mg/km, maar blijkbaar wist de autolobby de commissie te overtuigen om toch meer hoestgassen uit te mogen stoten. In ieder geval besloten de commissarissen in al hun wijsheid dat 168 mg/km ook best okay was.

Fout. Althans de Europese rechter heeft nu bepaald (pdf) dat de oude standaarden leidend blijven. Het gevolg daarvan is dat steden auto's die wel aan de Euro6-normen voldoen toch mogen weren omdat ze teveel uitstoten. Volgens de rechter had de commissie de macht helemaal niet om de emissielimieten aan te passen.

Het is de vraag of de dieselban zich zal beperken tot allen Madrid, Parijs en Brussel. Dankzij de uitspraak van de EU-rechter is het voor alle steden toegestaan om alle diesels bij de stadsgrens tegen te houden. Dus reken binnenkort maar op een milieuzone bij u voor de deur.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dcf2bed8ab04', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });