F1-baas Ross Brawn: 'Red Bull-Honda wordt kampioenschapskandidaat'

Volgens sportief directeur Ross Brawn van de Formule 1 heeft Red Bull Racing een verstandige keuze gemaakt door Hondamotoren achterin te leggen. "Daarmee moeten ze wel kandidaat voor het kampioenschap worden."

Als Ross Brawn de toekomst voorspelt moet je goed luisteren, want Brawn weet dingen. Het was Ross die aan het roer stond bij Ferrari toen ze continu kampioen werden. Hij was het ook die de race-afdeling van Honda opzette in 2008 en er in 2009 als Brawn GP kampioen mee werd. Daarna legde hij het fundament voor een autostalletje dat we nu kennen als vijf-op-een-rij-winnaar Mercedes.

Als diezelfde Brawn vervolgens zegt dat de combinatie Red Bull Racing en Honda een sterke club oplevert dan is dat geen marketinggeklets van een sportdirecteur. Het belangrijkste punt dat Brawn maakt is dat Red Bull Racing nu een "works team" is geworden. Niet langer zijn ze een klant die maar moet afwachten wat de motorbouwer komt brengen, maar ze zijn nu belanghebbende nummer 1 bij Honda. Het succes van Honda hangt af van Red Bull Racing.

Dat vraagt inzet van beide partijen volgens Brawn: "You have to hold hands and you have got to jump in together, work together, and be as one and that is the strength of that opportunity. It's something I have always focused on because it really does give you some great chances. Red Bull have now got to grasp that opportunity with Honda and get back into the really sharp end."

Dat Red Bull Racing all in gaat met Honda is inmiddels wel duidelijk. Het team meldt ons bijna wekelijks dat Honda echt briljant werk aan het doen is. Daarnaast steken ze hun hand ervoor in het vuur dat ze ook races hadden gewonnen dit jaar als de Honda al achterin had gelegen.