Volkswagen moet honderdduizenden extra auto's bouwen

Zo, dat hakt erin. Door de nieuwe emissieregels van de Europese Unie 

De Duitse autoindustrie is erg verdrietig om nieuwe oekazes van de Europese Unie. De nieuwe regels (die een stuk strenger zijn dan de Duitsers wilden) eisen dat dat de vloot nieuwe auto’s in Europa per 2030 37,5% minder CO2 uitstoot dan in 2021. Dat laatste jaar geldt als ijkpunt. Voor kleine vrachtvoertuigen geldt een vermindering van 31% per 2030. Ook moet er in 2025 al een reductie van 15% zijn gerealiseerd. 

Omdat het om de hele vloot gaat, moeten automakers zowel fossiele aandrijflijnen efficiënter maken, als meer auto's produceren die überhaupt geen CO2 uitstoten. Die auto's drukken de gemiddelde uitstoot. Dat betekent een beroep doen op elektrische auto's. Bronnen binnen Volkswagen zeggen dat de nieuwe Europese richtlijnen een drastische productieverhoging van EV's in 2030 vereisen.

'(...) the company had calculated it must sell 1.2 million electric cars in Europe in 2030 to meet the previous emissions targets. To meet the new CO2 targets, however, that would need to increase to 1.8 million electric vehicles — or 45% of its total sales.' Hierbij moet worden aangetekend dat het gaat om Europese verkopen; het VW-concern verkoopt jaarlijks rond de vier miljoen voertuigen in Europa.

Om dit allemaal klaar te spelen, moet Volkswagen volgens ingewijden met minstens zeven nieuwe EV's komen. Anders verkoopt het bedrijf er te weinig en dat kan VW komen te staan op iets waar het bedrijf inmiddels bekend mee is: miljardenboetes.