ANPR terug in 2019: Big Brother is watching you

Nog een paar dagen rij je 'onbezorgd' over de Nederlandse wegen, maar volgend jaar is dat afgelopen. Iedereen is vanaf 1 januari standaard vier weken lang verdachte van een misdrijf: politie en justitie gaan je overal volgen.

In het kader van de veiligheid wordt de vrijheid weer eens flink ingeperkt door de boven ons gestelden in Den Haag. De regering vol ""liberalen"" heeft besloten dat de ANPR-camera's die boven de weg hangen vanaf 1 januari alle kentekens die ze scannen vier weken mogen onthouden.

De afdeling spinnen en liegen van het Ministerie van Veiligheid en Justitie Justitie en Veiligheid zegt: "ANPR (Automatic Number Plate Recognition) is van belang voor de opsporing van ernstige misdrijven waarbij pas later blijkt dat informatie over een voertuig een rol speelt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij plofkraken, ontvoeringen, mensenhandel en terrorisme." Doordat al je bewegingen geregistreerd worden, ben je dus automatisch onderdeel van een opsporingsonderzoek. Classic Big Brother.

Officieel is het dus om onderzoeken naar criminelen te vergemakkelijken, maar dat is uiteraard gelul. De Belastingdienst gaat de systemen gewoon gebruiken om extra rekeningen te sturen aan boefjes die zomaar meer dan vijfhonderd kilometer in hun zakelijke auto rijden. Foei hoor. Opvallend genoeg is de Belastingdienst daarbij de echte boef: tot en met de allerhoogste rechter is het gebruik van de camera's verboden. In plaats van zich aan die uitspraak te houden, heeft de regering de wet gewoon even aangepast.