Pieter Omtzigt: 'Elektrosubsidies escaleren in 2019 totaal'

Met de komst van heel veel -goedkopere- elektrische auto's gaat het komend jaar helemaal mis met de subsidies van elektrische auto's. Pieter Omtzigt heeft de alarmvlaggen gehesen in de Tweede Kamer.

Uw overbuurman en neef rijden niet in een elektrische auto omdat ze ineens quinoaliefhebbende hippies zijn geworden (al doen ze wel net alsof), het komt gewoon omdat ze er veel subsidie bij krijgen. Hoewel de leverbare modellen nu nog duur zijn, komt er volgend jaar een aantal auto's op de markt dat voor veel meer mensen (misschien u zelf ook wel) betaalbaar is (hier het complete overzicht). Dat klinkt wellicht leuk, maar het gaat ons allemaal bakken met geld kosten.

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt tolt nu de alarmbellen omdat het in 2019 wel eens helemaal 'mis' kan lopen met die subsidies. Econometrist Omtzigt vreest dat het uit de hand gaat lopen omdat er geen noodstop in het subsidiëringsprogramma is ingebouwd. Als het uit de hand loopt, blijft Den Haag gewoon naar het train wreck in slow-motion kijken.

Hoewel er dit jaar eigenlijk alleen maar keuze was uit de superdure €50.000-plus Teslae Model S en Model X en de Jaguar I-Pace, zijn er ruim 10.000 van die dure elektrische auto's afgeleverd in 2018. Het kamerlid rekent voor dat een elektrische auto die vijf jaar geleaset wordt ruim 70.000 euro aan 'subsidie' vangt. Dat komt vooral door de lage bijtelling op die auto's.

Het probleem is dat er nu ineens veel goedkopere elektrische auto's op de markt gaan komen die in feite teveel subsidie gaan ontvangen (ze kosten immers veel minder). Wie een Kia e-Niro en Hyundai Kona Electric van de zaak leaset, betaalt daardoor waarschijnlijk nóg minder dan de vroege instappers bij de Mitsubishi Outlander moesten bijleggen. Waar die PHEV'ers maximaal 100 euro per maand kwijt waren, komen de batterijders waarschijnlijk op vijftig euro per maand uit.

Pieter Omtzigt wijt het probleem aan de verkeerde aannames bij het bepalen van de subsidies. De overheid is ervan uitgegaan dat de batterijen twee keer zo duur zouden blijven als ze nu zijn. Hij heeft daarom negenendertig vragen gesteld aan de minister en staatssecretaris van Financiën, respectievelijk Wopke Hoekstra en Menno Snel. Leukste vraag: "7. Is het u bekend dat er nu al advertenties zijn die duidelijk maakten dat als je een Kia E-niro leaset je dat ongeveer 50 of 60 euro netto per maand kost in de bijtelling?"