Hoe overleeft uw auto Oud en Nieuw?

Best belangrijk, want vuurwerkschade aan uw pride and joy wordt meestal niet vergoed door de verzekering.

We moeten natuurlijk denken dat we in een gaaf land wonen, maar we scoren ook niet onaardig op de Schaal van Failed State. En dan hebben we het niet over drugscriminaliteit, maar over onze nationale hobby om auto's in de fik te steken. In hele inclusieve wijken van dit land zijn de premies voor autoverzekeringen onbetaalbaar omdat auto's daar jaar rond in de hens gaan. In de rest van Nederland wachten Vollidioten tot na Kerst en blijven toeslaan tot en met Nieuwjaarsdag.

Het wordt vanavond en vannacht niet veel beter, want dit is kennelijk wat we graag doen. Van de autoverzekering hoeft u in ieder geval niet veel te verwachten als u een uitgebrand wrak terugvindt.

  • Breng uw auto in veiligheid. Dat kan op verschillende manieren. Als u een garage heeft, rijdt u 'm daarin. (Direct een een goed excuus om de garage die tot rommelhok is gedegradeerd weer op orde te brengen.) Heeft u geen garage, dan kunt u proberen uw straat tuigvrij te houden. Is makkelijker gezegd dan gedaan, dus er is nog een derde optie: getroost u de moeite om de auto te stallen bij familie of vrienden in een rustiger plaats. Kost even wat moeite, maar vooral de grotere steden zijn het slachtoffer van autobranden, dus de moeite waard.
  • Plaats camera's in uw auto. Als u niet kan uitsluiten dat het misgaat, zijn beelden van de daders wel verdomd handig als u de schade op hen wilt verhalen. Nee, succes verre van gegarandeerd, maar als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, is daders vinden om de schade te verhalen wel een voorwaarde. Zorg trouwens wel dat de beelden direct worden weggeschreven naar de cloud, want die camera's gaan de brand waarschijnlijk niet overleven.
  • Maak Jesse Klaver en uw portemonnee nu nog snel even blij en verkoop uw auto dit jaar nog. Scheelt kopzorgen tijdens Nieuwjaarsnacht en geldzorgen in de rest van het jaar, want Alles Wordt Duurder in 2019