Nostradamus: 2019 wordt wederom niet het jaar van de vliegende auto

Hoewel er op allerlei plaatsen hard gewerkt wordt aan de introductie van de vliegende auto, is er nog geen enkel exemplaar klaar voor productie. Ook in 2019 kunt u weer gewoon aansluiten in de file, er overheen vliegen is nog niet mogelijk.

Het Tilburgse bedrijf Pal-V belooft al een flink aantal jaren dat ze binnenkort hun vliegende auto gaan leveren. Naast het proefprototype is er echter nog steeds geen werkend prototype van het productiemodel gezien. Dat is wel nuttig als je een auto/vliegtuig wilt gaan produceren. Met de prototypes moet je immers de crashtests doorstaan en de luchtwaardigheid bewijzen.

Robert Dingemanse van Pal-V zegt dat zijn bedrijf al tientallen reserveringen binnen heeft voor zijn vliegende auto, die een half miljoen euro gaat kosten. Er is geen reden om daaraan te twijfelen, merken als McLaren, Porsche en Aston Martin verkopen ook auto's die nog niet bestaan en die niemand heeft gezien. Bij de bouwers van supersportwagens is het echter wel wat eenvoudiger om ze daadwerkelijk te gaan leveren.

Dat vliegende auto's een oplossing voor de files kunnen worden, staat buiten kijf: er is immers veel meer ruimte in de lucht dan op de grond. Wellicht is het echter beter om nog even te wachten totdat autonoom rijden verder is ontwikkeld, of beter nog: autonoom vliegen. Nu heb je naast een rijbewijs ook nog een vliegbrevet (à 10.000 euro) nodig. Wel erg veel geregel om de file te kunnen ontwijken. 

Een auto die zichzelf naar een vliegveld brengt, waar hij vervolgens zelf opstijgt en vanzelf naar de bestemming vliegt is toch wel handig. Sowieso werkt dat beter om mensen uit de files te kunnen halen, want met een paar Pal-V's wordt het land niet gered.

Zoals Nostradamus dus al voorspelde: ook 2019 wordt niet het jaar van de vliegende auto. Helaas, u staat gewoon weer in de file.