Tesla pakt naar eigen zeggen historisch productierecord

Het is weer superlatieventijd voor Tesla.

Gekte en genialiteit schijnen dicht bij elkaar te liggen en Elon Musk demonstreert dat. Niet zo lang geleden nog was het doodnormaal dat Tesla zijn productiedoelen niet haalde en vorig jaar verklaarde de Muskmeister zelf nog dat Tesla op sterven na dood was. En dat was niet het enige bedenkelijke wat de goede man orakelde. Tegelijkertijd produceert Tesla weergaloze accu's - en tegenwoordig ook weer auto's, echt heel veel auto's.

Afgelopen jaar heeft Tesla een kwart miljoen auto's gemaakt. 245 duizend om precies te zijn, waarvan 145 duizend Model 3's. Dagelijks rijden er nu meer dan duizend Tesla's van de band. Begin 2018 was dat nog een schamele 300. Volgens de automaker is die enorme productiestijging niet alleen in absolute zin groot, maar zelfs historisch significant: in de geschiedenis van de autoindustrie zou niet eerder zo'n grote productiegroei zijn gerealiseerd.

Wie denkt dat iedereen hiervan onder de indruk is, heeft het mis. Beleggers reageerden teleurgesteld en hadden op meer gehoopt. Zij deden het aandeel en masse van de hand, wat tot een fikse koersdaling leidde. Potentiële kopers van Tesla, in ieder geval Amerikaanse klanten in spe, hebben meer reden tot optimisme. In reactie op afnemende subsidies voor EV's, heeft de automaker de catalogusprijzen voor alle modellen verlaagd met $2000. Misschien is zo'n actie ook wel historisch te noemen.