Ultraspannende Grand Prix van Amerika zorgt voor nieuwe bandenregels

Kimi Raikkonen won vorig jaar de GP van Amerika, met Max Verstappen en Lewis Hamilton op zijn hielen. De race was enorm spannend, met allemaal verschillende bandenstrategiën doordat het op vrijdag regende, waardoor niemand wist wat er zou gaan gebeuren.

Juist die onzekerheid over wat de banden van Pirelli precies klaar konden spelen op het Circuit of the Americas zorgde er in 2018 voor dat de race superleuk werd. Er gingen meteen al stemmen op om dit de standaardprocedure te maken. Inmiddels is bekend geworden dat Liberty Media en de FIA daadwerkelijk met het idee aan de slag zijn gegaan.

Williams' technische man Paddy Lowe liet aan Motorsport doorschemeren dat Ross Brawn een regel wil opnemen waardoor het onmogelijk wordt om op vrijdag de racebanden te testen. Lowe: "Ross has talked about this, that you can't test any tyres on Friday, you have just a base tyre that's just to let you work with the car and learn the circuit. A few things like that. Then everything is thrown in as a lucky dip for you for the race. I think it’s great."

De spannende race in Austin was het gevolg van de regenbuien op vrijdag waardoor niemand echt heeft kunnen checken wat de banden konden op het Texaanse asfalt. Omdat alles aan de auto heel goed is doorgerekend zijn de banden feitelijk de enige onzekerheid. Lowe: "The cars are completely reliable and they're completely optimised in terms of set-up, deployment around tyres or whatever. That means that the results you get are massively more predictable to the point. The major variable is the driver and mistakes he might make."

Een onzekere vrijdag kan daarom helpen om wat van de voorspelbaarheid weg te nemen. We hebben het gezien in de race waarin Kimi Raikkonen eindelijk weer eens won. Het was steeds spannend wat de uitkomst zou worden omdat alle drie de rijders die op het podium eindigden een totaal andere bandenstrategie hadden gekozen. Max Verstappen reed zelfs van P18 naar de tweede plek.

Het is goed nieuws dat Ross Brawn, die is aangewezen om de races weer spannender te maken, met de banden in de weer is. Nadeel is echter dat, hoewel alles in de Formule 1 snel gaat, de regelwijzigingen een nogal stroperig verloop hebben. In seizoen 2019 hoeven we nog niet te rekenen op een aanpassing.