'Problemen bij ontwikkeling Honda F1-motor'

Er blijken wat lastige obstakels te zijn opgedoken op Honda's weg naar een kampioenenmotor. De Japanse motorbouwers hebben onenigheid gehad met twee pionnen in het steekspel om de pk's die Max Verstappen en Pierre Gasly gaan aandrijven.

Tot nu toe hoorden we eigenlijk alleen maar juichende hosanna in de gloria-berichtgeving over de nieuwe V6 Turbo die Honda voor Reb Bull Racing en Scuderia Toro Rosso ontwikkelt. Er blijkt toch het een en ander mis te zijn gegaan in de afgelopen weken (of maanden).

Het Duitse tijdschrift AutoBild ontdekte dat de ontwikkelaars van Honda ernstige meningsverschillen hadden met leverancier AVL. Dat Oostenrijkse bedrijf is wereldleider op het gebied van motorsimulaties. De Japanners hadden het bedrijf ingeschakeld om de motoren testen en simulaties uit te voeren. Daarbij liepen ze echter tegen een ruzie met een projectleider van AVL aan, waarna ze de samenwerking verbraken. 

Het lijkt wonderlijk om ruzie te krijgen met een bedrijf dat je machines voor je test, maar in het geval van AVL lijkt het toch minder ongebruikelijk. Ook Ferrari vertrok al eens met slaande deuren bij AVL nadat zij in aanvaring waren gekomen met een projectleider van het bedrijf. Bijzonder verhaal natuurlijk, het is de vraag of de bouwers van Formule 1-motoren zulke vreemde eisen aan hun leveranciers stellen, of dat AVL gewoon bijzonder eigengereide technici in dienst hebben.

Het verhaal van de simulaties is echter niet het enige. Toen AutoBild een telefoontje naar Helmut Marko deed om het geheel bevestigd te krijgen, deed de Oostenrijker nog een bekentenis. Het is overigens opvallend hoe openhartig Marko tegen de pers kan zijn, want ongevraagd vertelde hij dat de samenwerking van Honda met motortovenaar Mario Illien ook is beëindigd. 

De Japanners hadden de Zwitser ingeschakeld om een einde te maken aan de vibraties die de motor vanaf bepaalde toerentallen geeft. Het gevolg daarvan is dat de motor niet voluit gebruikt kan worden, waardoor er een berg paardenkrachten onbenut blijft. Illien (die vroeger motorchef bij Mercedes is geweest) had klaarblijkelijk niet de kant en klare oplossing voorhanden, waarna de samenwerking weer werd verbroken. Honda wil het probleem nu alleen oplossen.

Overigens weet Dr. Marko de Honda-hoopvollen wel gerust te stellen over de motor die Max Verstappen en Pierre Gasly volgend jaar achterin hunRed Bull hebben liggen. De Oostenrijker verzekert dat: "Honda Renault nu al heeft ingehaald en het wordt in 2019 alleen nog maar beter."