Tesla legt eerste steen voor nieuwe fabriek in China

Dankzij de voortvarende aanpak van het veroorzaken van handelsproblemen in de wereld steekt Elon Musk vandaag al de eerste schep in de grond voor een nieuwe fabriek in China. Het wordt de eerste fabriek buiten de VS voor Tesla.

De snelheid waarmee Tesla nu uitbreidt in China is oogverblindend. Afgelopen zomer kondigde Elon Musk aan een deal te hebben gesloten met de gemeente Shanghai om er een fabriek te gaan bouwen. Dat de eerste steen al binnen een half jaar gelegd wordt is voor de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk moeilijk te bevatten. 

De bliksemvaart waarmee Elon Musk zijn Chinese fabriek wil bouwen heeft alles te maken met president Donald Trump. The Donald veroorzaakte een handelsoorlog met CHina die Tesla nu klauwen met geld kost. Dankzij de president werden de auto's van de Amerikanen zo duur dat Elon uit arren moede maar besloot om een dikke korting te geven. 

Met een fabriek in China is Musk daar in een keer van af. Het land is in absolute aantallen een van de grootste markten van de wereld voor elektrische auto's. Als de productie daar plaatsvindt heeft Tesla geen gezeur meer met importheffingen en dergelijke. 

Niet alleen de vergunningen zijn in een recordtempo rondgekomen, de bouw moet ook idioot snel afgerond zijn. De bouwvakkers moeten tegen het eind van de zomer helemaal klaar zijn, waardoor de Gigafactory 3 aan het eind van dit jaar al in gebruik kan worden genomen.

Tesla hoopt initieel tegen de 200.000 auto's per jaar te kunnen bouwen in Shanghai. Over een paar jaar moet dat aantal gegroeid zijn naar 500.000 exemplaren. Alle auto's zijn in beginsel bestemd voor Chinese kopers.