Lantaarnpaal verandert in Big Brother

Er zijn van die technische ontwikkelingen die we niet met open armen moeten ontvangen. De slimme lantaarnpaal die het Taiwanese bedrijf Lite-on deze week op de CES in Las Vegas presenteert is daar een van.

Technologische vooruitgang is mooi, maar alleen zolang het de goede kant op gaat. In Taiwan hebben ze die richting nog niet ontdekt, want daar denkt fabrikant Lite-On dat het leuk is om lantaarnpalen te voorzien van camerasystemen die het gedrag van mensen kunnen lezen. Dit zou dan vervolgens voor verkeersovertredingen ingezet kunnen worden waarbij overtreders automatisch een bekeuring op de mat krijgen. Een soort flitspaal, maar dan in elke lantaarnpaal.

Lite-On denkt dat dit een goed idee is omdat het systeem niet alleen milieuvriendelijker is dan reguliere lantaarnpalen (de 'slimme' paal werkt met LED-verlichting), maar hij kan ook nog eens flink wat poen opleveren. Die bekeuringen worden anders namelijk niet uitgeschreven, en de paal houdt 24/7 een oogje in het zeil. Dat dit een grote inbreuk is op privacy en dat de overheden met de verzamelde informatie veel meer kunnen doen dan wat bekeuringen uitschrijven, lijkt de fabrikant niet te interesseren.

De Taiwanezen hebben de technologie ook toegepast in verkeerslichten, maar daar is hij niet bedoeld om boetes te verzamelen, maar om het verkeerslicht slimmer te laten werken. Het systeem herkent de zwakkere weggebruiker en past zich hierop aan. Denk hierbij aan een langere oversteektijd voor mensen die slecht ter been zijn. Dat zorgt voor meer rust in het verkeer en een vermindering in gevaarlijke situaties. 

Als Nederland deze rommel koopt gaan we gele hesjes uitdelen