Franse flitsers nu voor zestig procent gesloopt door gele hesjes

Bij de grootschalige Franse protesten tegen van alles wordt niet alleen Parijs gesloopt, maar worden ook positieve sloopwerkzaamheden verricht. De minister van Binnenlandse Zaken bevestigt dat inmiddels ruim 60% van de flitsers uit de running is.

Al maanden schoppen boze Fransen het hele land in de soep omdat ze teleurgesteld zijn in alles. Alle overheidsbezit is daarbij vogelvrij verklaard en dat is soms zonde, maar af en toe komt het ook ons wel goed uit. Jammer zijn de vernielingen aan de Arc de Triomphe, want dat is toch best wel een tof ding. Het met vuur, verf of duct tape onklaar maken van flitsinstallaties langs de wegen is minder zonde. 

Minister Christophe Castaner van Binnenlandse Zaken bevestigde gisteren in een persbericht dat het land inmiddels zes op de tien flitsers moet missen. In december was het nog ongeveer de helft van de snelheidscamera's, maar toen werd het aantal niet officieel bevestigd.

Volgens de boze gele hesjes zijn de bermkassa's geen veiligheidsbevorderende maatregelen, maar apparatuur om geld van de armen te stelen. De grote haat voor de fototoestellen is ingegeven door de snelheidsverlaging van 90 naar 80 km/u die de regering Macron doorvoerde.

Hoewel de boze Fransen vast allerlei sympathie kunnen oproepen over de woede tegen de overlords, gaat er toch iets fout. Niet omdat ze als een stel terroristen door de stad trekken (nou ja ook daarom), maar voornamelijk omdat het een nogal hypocriete "geef ze een vinger, dan nemen ze je hele hand"-club is. Emmanuel Macron mag dan een klassieke autoritaire Franse leider zijn, hij houdt zich wel aan zijn woord. En juist daarom hebben de gele hesjes kilo's boter op hun hoofd. 

Macron is van belastingstelsel gewisseld en daardoor betalen de Fransen over 2018 geen inkomstenbelasting. Helemaal niets. Nul. Moet u zich eens voorstellen dat u boos word als u net een cadeau van duizenden euro's heeft ontvangen (Rutte, we krijgen nog 1.000 euro). Sorry, wij weten ook niet waarom de Nederlandse media dit feit hebben laten liggen.

Deze kanttekening daargelaten: fijne reis door Frankrijk. Trap het pedaal lekker in (maar bij de péage staat oom agent natuurlijk wel gewoon klaar).