Vanden Plas Princess 1100 van Charles Aznavour opgegraven uit schuur

Hier volgt een dienstmededeling voor Ivo Niehe en Matthijs van Nieuwkerk: "breekt den spaarvarkens, u kunt een auto van wijlen chansonnier Charles Aznavour aanschaffen." Einde bericht. Oh nee, we bespreken de Vanden Plas Princess 1100 nog even.

Met het recente overlijden van Charles Aznavour is alles wat hij ooit aanraakte plotseling een stuk duurder geworden. Geen wonder dat er ineens een "schuurvondst" opduikt waar de naam van de Frans-Armeense zanger aan kleeft.

Het betreft een Vanden Plas Princess 1100 uit 1966. De coachbuilder maakte in de jaren 60 en 70 extradure versies van auto's uit de stal van Austin en Morris. Deze Princess 1100 kwam ook als MG 1100 uit de fabriek rollen. Hoewel het apparaat 1100 heet, ligt er een 1.300 cc motor met dubbele carburateur in. Het torretje is goed voor 66 pk en gaf de auto een topsnelheid van 155 kilometer per uur.

Het interieur van de wagen is typisch VandenPlas over-the-top: achter de voorstoelen zitten uitklaptafeltjes zodat de achterpassagiers... eh ja, wat eigenlijk?... konden doen op de achterbank. De grille van de auto is Bentley-esk, en dat klopt uiteraard, omdat Vanden Plas aanvankelijk voornamelijk auto's van die fabriek afbouwde.

Deze bruinzwarte Princess 1100 is eigenlijk nog steeds van Charles Aznavour. De auto werd een jaar of vijftien geleden 'gevonden' in een schuur bij het Chateau van de zus van Aznavour. Op de registratieformulieren staat de Armeense naam van de zanger en ook de originele zwarte kentekenplaten zitten er nog op. Zoals het bij een barnfind hoort is de auto er tamelijk slecht aan toe. Jammer, maar ja, zo heeft de grote Charles het gewild. Dus Ivo en Matthijs, race op 7 februari met €15.000 - 25.000 naar Parijs voor de Bonhams-veiling in Le Grand Palais.