'Alcoholtest politie blijkt hartstikke corrupt'

Eerst waren de auto's van de politie betrokken bij een affaire die het daglicht niet kon verdragen en nu blijken ook de alcoholcontroles niet helemaal legit. Gaat lekker bij de politie.

Een paar jaar geleden bleek dat de inkopers van de politie wel erg veel leuke dingetjes van Volkswagen kregen in ruil voor de aanschaf van politiewagens. Importeur Pon kocht de vervolging uiteindelijk af met een transactie (schikking) van €12 miljoen. Daarmee leek de kous af, bij de volgende aanbestedingen koos de politie bijna alleen nog maar voor Mercedes-voertuigen (op de snelle interventiewagens van Audi na).

Nu blijkt dat ook de aanschaf van nieuwe alcoholtesters niet helemaal netjes verlopen is. Althans, dat beweert alcoholtestverkoper Gerard van Hoeven. Zijn bedrijf Tomar piste naast de pot bij de aanschaf van de nieuwe apparatuur ter waarde van €10 miljoen.

Kan gebeuren, zou je zeggen, maar Van Hoeven voelt dat er iets niet klopt en deed al in februari 2018 aangifte. De Rijksrecherche doet nu (pas) onderzoek. Van Hoeven beweert dat de aanbesteding zodanig was geschreven dat maar één leverancier hem kon winnen. Op zich niet eens zo heel raar, als je weet welke apparatuur je wilt hebben. Maar wat het verhaal opvallend maakt: Van Hoeven was de klokkenluider die de affaire met corruptie rondom de Volkswagens aan het daglicht bracht. 

De alcoholtestbaas klaagt verder dat er sprake is van chantage. De dealer die hij inzette om de aanbieding bij de politie te doen, is aangesproken op de aangifte van Van Hoeven. Volgens hem is de dealer nu bang dat de politie andere zaken ook niet meer bij hem wil afnemen. Chantage! Zo lijkt de inkoopadeling van de politie de rechtsgang zelf te willen beïnvloeden.