Duitse klimaattafels ontsporen, willen landelijke snelheidslimiet

Okay mensen, dit gaat helemaal fout. In Nederland gaan de gehaktballen in de ban, maar in Duitsland is het helemaal ernstig gesteld met de adviseurs: ze willen een snelheidslimiet invoeren in het land van de loden rechtervoet. NEIN! NEIN! NEIN!

Heel Europa is plotseling in de ban van het geloof dat we er allemaal aan gaan en daarom moeten er allerlei drastische maatregelen genomen worden. In Nederland stoppen we ineens met ons eigen aardgas, een plakje ham op brood is genocide en natuurlijk verhogen we gewoon even de prijs van alles

In Duitsland zijn ze doorgaans wat rustiger, maar ook daar is de gekte nu losgebarsten. De uitvinders van de dieselmotor, de benzinemotor én de (ongelimiteerde) Autobahn zijn plotseling boomknuffelaars geworden. Dat steden verboden terrein worden voor diesels is nog tot daar aan toe (u rijdt immers niet op duivelssap), maar nu hebben de klimaattafels in het land een schandalig plan bedacht

Als het aan het "Nationalen Plattform Zukunft der Mobilität" (nationaal platform voor de toekomst van mobiliteit) ligt voert Duitsland een nationale snelheidslimiet op de Autobahn in. Als auto's nergens sneller mogen dan 130 kilometer per uur zou dat waarschijnlijk in een keer alle ijsbeertjes redden.

Daarnaast stelt het platform voor om de ongelijkheid tussen de belasting op diesel en die op benzine af te schaffen. Nu betalen dieselaars 22 cent per liter minder accijns dan de benzinerijders. Vanaf 2022 moet dat verschil afgelopen zijn (om de diesel de genadeklap te geven). Overigens moet die belasting vervolgens in tien jaar met 1 cent per jaar omhoog gaan.

De opbrengsten van de verhoogde belastingen zijn ook al uitgegeven. U raadt het al: kopers van een elektrische auto krijgen een premie. Gedacht wordt aan een eurootje of 8.000 voor de bofkonten die zich een nieuwe batterijmobiel kunnen veroorloven. Ook in Duitsland worden de minderbedeelden die alleen een tweedehandsje kunnen betalen getrakteerd op een dikke vette middelvinger: gaat u maar lekker door de regen lopen.