Ghosn wil zelfs aandelen offeren om op borgtocht vrij te mogen

Carlos Ghosn wil zich kunnen voorbereiden op zijn rechtszaak, maar mag dat niet. In arren moede biedt hij aandelen als onderpand aan om op borgtocht vrij te mogen. 

Jan en alleman bemoeit zich met de rechtszaak tegen Carlos Ghosn. Iedereen doet zijn zegje, behalve Carlos Ghosn. Althans, hij komt er nogal bekaaid vanaf: hij spreekt sporadisch via zijn advocaten, maar wordt vooral aan de lopende band verhoord. In Japan is het gebruikelijk om dat te doen in afwezigheid van advocaten, om de kans op een bekentenis en een veroordeling zo groot mogelijk te maken.

Dat is, naar meer Westerse standaarden, een gotspe. Het betekent dat de verdachte in geen tijd met 10-0 achterstaat. Ghosn zelf beseft ook dat hij vrij moet zien te komen om zich voor te bereiden op het proces en met zijn advocaten te overleggen. Hij zit inmiddels al twee maanden vast. Daarom richt hij zich nu tot het Japanse gerechtshof waar hij voor het hekje staat. Hij zegt zijn aandelen als onderpand toe, stelt dat hij zijn paspoort wel wil inleveren, belooft Japan niet te zullen verlaten en is bereid een elektronische enkelband te dragen.

Het is de vraag of de Japanse rechter hem tegemoet komt, eerdere verzoeken tot vrijlating werden afgewezen. Intussen verlaten ook Ghosns laatste vrienden hem. Niet geheel onverwacht, maar toch zuur: Renault, waar zijn positie lange tijd soortvan veilig was, wil volgens bronnen ook van Ghosn af. Het is onduidelijk wanneer de rechter zijn uitspraak doet, maar mogelijk maandagavond al.

Rechter zegt nee doei.