Gerechtigheid. Ook Fastned mag winkeltje bij laadstation bouwen

2019 kan wel eens het jaar van Fastned gaan worden. Niet alleen zijn er steeds meer batterijmobielen op straat om klant te worden bij de stopcontactboer, ook het recht begint steeds meer in de richting van de startup te vallen. Vandaag was het weer raak.

Nadat lagere rechters Fastned wat wonderlijke uitspraken gaven, kon het bedrijf onlangs eindelijk weer aankloppen bij 's lands hoogste bestuursrechter: de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dat imposante college van sigaarrokende heren (m/v) is er om geschillen tussen de overheid en alle anderen te beslechten. Als de Raad van State klaar is met een uitspraak, wordt er niets meer aan veranderd, dan is het gewoon waarheid geworden (of je het er nou mee eens bent of niet). Fastned had zo'n kwestie om voor te leggen bij de Afdeling.

Vandaag sprak de Raad weer eens een hoop waarheid uit. In dit geval ging het om waarheden die iedereen zo kon zien aankomen, maar blijkbaar was het voor de ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wat minder voorspelbaar: Fastned mag van de rechter bij zijn laadstations langs de snelweg ook een winkeltje en een wc-inrichting plaatsen.

De uitspraak is niet heel wonderlijk. Exploitanten van een benzinestation mogen bij hun verkooppunt van dinosaurussap een winkel en een wc neerzetten. Sinds kort mogen ze er ook een stopcontact voor rijders van batterijmobielen bij plaatsen, wat verbazingwekkend is: daar had Fastned immers al de vergunning voor.

Om dat onrecht tegen te gaan, wilde Fastned ook een winkel bij hun laadpalen zetten, maar dát mocht dan ineens weer niet. Dankzij de Raad van State mag Fastned nu wel beginnen met het verkopen van koffie en het aanbieden van sanitaire voorzieningen. In zijn uitspraak van vandaag vernietigt de Afdeling het beleid van de minister om Fastned vergunningen te weigeren. 

Het bedrijf is heel gelukkig met de uitspraak en oprichter Michiel Langezaal zegt in een persbericht: "Dit is heel goed nieuws voor elektrische rijders. Zij willen ook een kop koffie drinken en naar het toilet gaan, net als mensen met een benzine-auto." En inderdaad, als Nederland echt wil dat alle auto's in 2030 emissievrij zijn, moet je een aanbieder van oplaadstations niet te veel in de weg gaan zitten.