Robin Frijns vijfde in Formule E van Santiago, Sam Bird wint

De ePrix van Santiago in Chili is gewonnen door Sam Bird, gevolgd door Pascal Wehrlein en Daniel Abt. Nederlander Robin Frijns levert met een vijfde plek een prima prestatie, na vanaf de vijftiende plek te zijn gestart.

Het is rammend heet in de Chileense hoofdstad Santiago. Aangezien de teams de accu's moeten koelen om ze op werktemperatuur te houden is het spannend om te zien of de wagens niet te warm worden in de omstandigheden boven de veertig graden. Het circuit in Santiago bestaat grotendeels uit een soort parkeerterrein met betonplaten. De randen van die platen maken het halve circuit belachelijk hobbelig. 

Audi-rijder Lucas di Grassi reed in de kwalificatie de snelste tijd, maar hij start achteraan door een beslissing van de stewards (waar Max Verstappen zich deze week niet hoefde te melden). Di Grassi remde in zijn inlap niet op de verplichte punten, een vreemde regel die deze week werd ingevoerd.

Robin Frijns heeft tijdens de trainingen steeds heel erg snelle tijden, maar in de kwalificatie komt hij niet verder dan de zestiende plaats (door de straf van Di Grassi start hij vanaf p15). In de eerste ronde van de race weet de Limburger echter al twee man te passeren. Polesitter Sebastien Buemi houdt de eerste plaats vast, gevolgd door nummer twee Pascal Wehrlein en Sam Bird op plaats drie.

Na het eerste kwartier van de race is er nog weinig veranderd. Sommige racers zetten de attack mode in om een rijder in te halen, maar veel haalt het niet uit voor de spanning. Felipe Massa probeert bij een van de haarspeldbochten een inhaalactie uit te halen, maar zet de deur volledig open. Hij wordt door Rowland tegen de muur gedrukt en breekt zijn stuurstang, waardoor hij uitvalt.

Dankzij een motorprobleem bij de Dragon van Maximilian Günther volgt er een full course yellow. Iedereen moet daardoor 'op de cruise control' rijden, vergelijkbaar met de virtual safety car van de Formule 1. Het is een voordeel voor de teams om de accu's te koelen, maar het zorgt er ook weer voor dat het geen echte race wordt.

Stoffel Vandoorne is op een of andere manier de publiekslieveling in de Formule E. Ook deze race krijgt hij de fan boost evenals Felix DaCosta en Daniel Abt. Hij heeft er echter niets aan, in bocht drie gaat het echter mis. De Belg rijdt rechtdoor de muur in onder rare omstandigheden. De auto lijkt ineens niet meer te sturen, wellicht is het onderstuur, maar het kan ook de gladheid op de baan zijn. Het levert wederom een full course yellow op.

De volgende die de muur inrijdt is leider in de wedstrijd Sebastien Buemi. Ook hij lijkt uit te glijden over de rubber marbles die op de baan liggen. Sam Bird pakt daardoor de leiding over en Pascal Wehrlein ligt plotseling tweede in zijn tweede Formule E-race. De situatie in bocht drie wordt steeds glibberiger en achtereenvolgens vallen Antonio Felix DaCosta en Jean-Eric Vergne uit door missers in die bocht.

Uiteindelijk wint Frijns' ploeggenoot Sam Bird de race, met nog maar heel weinig spanning in zijn accu. Na de race krijgt Alexander Sims, die als derde finishte nog een tijdstraf, waardoor hij achtste wordt. Voor Robin Frijns betekent het dat hij daardoor op de vijfde plek staat en Daniel Abt krijgt de laatste podiumplaats cadeau.