'Geen plan voor algehele snelheidslimiet in Duitsland'

Hoewel milieuhippies bij de Duitse regering aandringen op een algemene snelheidslimiet van 130 kilometer per uur op de Autobahn, is de regering dat niet van plan. Verkeersminister Scheuer vindt die limiet onzin.

In Duitsland is een grote discussie gaande over fijnstofnormen in steden en de maximumsnelheid op de snelwegen. Vooral die Autobahnsnelheden zullen automobilisten interessant vinden. Als het aan verschillende denktanks voor het klimaat en de leefomgeving ligt, voert minister Scheuer van verkeer zo snel mogelijk een landelijke maximumsnelheid in. Als niemand harder dan 130 kilometer per uur rijdt, zou dat blijkbaar het complete klimaat redden. 

Scheuer vindt dat onzin en zegt: "Het principe van vrijheid werkt prima. Wie 120 wil rijden, kan 120 rijden. Wie sneller wil, mag dat ook. Wat helpt een constante maximumsnelheid daarbij?" De minister beroept zich daarbij op het feit dat de aanpassing van de topsnelheid zou leiden tot een vermindering van de uitstoot met 0,5%. Verwaarloosbaar dus.

Ook de claim dat de snelwegen veiliger zouden worden, wijst hij resoluut van de hand: "De Duitse Autobahnen behoren tot de veiligste van alle snelwegen op de wereld."

Een van de aanpassingen die de minister wel onderschrijft is de roep om 100.000 extra laadpunten voor elektrische auto's. De palen moeten gebouwd worden door de autofabrikanten, om zo te zorgen dat elektrisch rijden aantrekkelijker wordt. Zo hoopt hij zowel de hardrijders als de milieubeweging te vriend te houden. Al met al klinkt het als een 6-2 overwinning voor iedereen.