Struikelgevaar: laadpalen in de stoeprand

Laadpalen zijn voornamelijk lelijk en passen niet in het straatbeeld van een woonwijk. De Britten hebben daarom een oplossing: kleine blokjes in de stoeprand die helemaal niet opvallen.

Met het toenemend aantal elektrische auto's op de weg, moet het aantal laadpalen ook meegroeien. Er is al een schrijnend tekort aan deze dingen, maar om ze in de toekomst op elke vijf meter stoep te zien is misschien ook wat overdreven. Het Britse Connected Kerb heeft de oplossing: kleine opladers die verwerkt zijn in de stoeprand.

De onopvallende blokken zijn gemaakt van gerecycled materiaal en doen niet alleen dienst als openbaar laadpunt voor elektrobakken. Ook zijn het hotspots voor internettoegang en houden ze het verkeer, weer en milieu in de gaten. Al die data wordt linea recta naar publieke instanties gestuurd.

Op dit moment worden de eerste benenbrekers laadpunten op Borough Road in Londen geplaatst. Uiteindelijk moeten de zwarte stoeprandblokken de gehele stad te vinden zijn, maar daarvoor zijn investeringen van nieuwe partijen nodig. Tot nu toe heeft Connected Kerb de steun van onder andere Virgin Media en won het de Mayor of London’s Award for Urban Innovation. Wij voorspellen vooral veel oudjes die een doodsmak maken over deze obstakels