Verkeersaso's negeren rode kruizen en rijden achteruit op snelweg

Het was gisteren weer drie keer raak op de Nederlandse snelwegen: kruisnegeerders en achteruitrijders op de snelweg. 's Ochtends ging het al mis op de A29 bij Klaaswaal  en op de A12, later op de dag bij de Wijkertunnel op de A9. Het was zondag!

Iedereen weet dat het vervelend is om in een file te staan, maar zodra je er op de snelweg in belandt, is er niets aan te doen. Vaak is de file veroorzaakt door een ongeval en is de weg 'afgekruist' boven de rijbanen. Maar dat soort maatregelen is niet van toepassing op een bepaald soort 'entitled' automobilist. Die vindt dat hij (m/v) wel onder de kruizen door mag rijden onder het motto: "De afzetting staat pas tweehonderd meter verderop".

Nog erger zijn de mensen die denken dat ze even over de vluchtstrook achteruit kunnen rijden om de file te omzeilen. Dumpert zette gisteren een bestuurder in het zonnetje die bij de Wijkertunnel vond dat de file niet voor hem bestemd was, maar slechts voor alle gewone mensen in de file.

Bij Klaaswaal op de A29 waren in de ochtend ook al een paar van die misselijke figuren onderweg. Op de weg was een aanrijding gebeurd, en de restanten daarvan werden opgeruimd. Het betekende wel dat er verschillende rijbanen met een rood kruis werden versierd, maar dat was te moeilijk voor sommige bestuurders. Ze negeerden de lampjes gewoon. Nog erger waren de achteruitrijders op de vluchtstrook: waar halen ze het idee vandaan dat ze daar ineens zouden mogen rijden als er een file staat? De politie was op de A29 aanwezig en trakteert de negeerders en achteruitrijders binnenkort op een witpaarse envelop uit Leeuwarden.

Ook op de A12 bij Leidschenveen vonden zondagsrijders dat hun haast belangrijker was dan de hulp voor slachtoffers van een ongeluk. Vijftien bestuurders sloegen de geboden boven de weg in de wind en negeerden de rode kruizen. Ook zij mogen binnenkort een donatie aan de staat doen.

Mensen, doe eens gewoon netjes. De regels zijn er om ervoor te zorgen dat iedereen zonder kleerscheuren samen door het verkeer kan komen. Als de helft van de bestuurders eigen regels gaat maken, wordt het een zooitje.