PAS OP: overstekende Boeing 747 heeft voorrang

Cor en Don doen goede zaken met hun reisjes en hotels en dat vieren ze met een eigen Boeing 747 Jumbojet. Het apparaat gaat niet vliegen, maar komt in de tuin van het Corendon hotel bij Badhoevedorp te staan. Vrijdagnacht steekt het geval de A9 over.

Vannacht tussen 23:00 en 07:00 morgenochtend is de A9 tussen de A4 en afslag S106/Amsterdamse Baan. Op de baan richting Utrecht blijft wel een rijstrook open, maar er geldt een snelheidsbeperking. Die ene rijstrook gaat tijdens de passage van het vliegtuig over de weg natuurlijk ook dicht. 

Om te voorkomen dat er echt veel overlast van de afsluitingen is, heeft Rijkswaterstaat allerlei omleidingen ingesteld die hier te bekijken zijn. Over kijken gesproken: als je geen kaartje hebt om het geheel te aanschouwen, heeft het geen zin om te komen. Corendon heeft er ook voor gezorgd dat het hele vervoer nagenoeg niet te zien is vanaf de snelweg. Makkelijk om te weten, hoef je je ook geen ongeluk in te turen als je toevallig wel over de A9 rijdt.

Het toestel staat momenteel in een weiland bij de snelweg klaar om getransporteerd te worden. Volgens Corendon-eigenaar Atilay Uslu was het een verschrikkelijk lang proces om toestemming te krijgen om het vliegtuig te verplaatsen. Tegen NU zegt hij dat hij met 22 instanties moest praten om alle vergunningen te regelen. Bij elkaar duurde dat een half jaar. 

Het hele geintje heeft volgens Uslu wel een aantal miljoenen gekost en hij heeft wel eens gedacht dat hij er beter niet aan had kunnen beginnen. Op een gegeven moment was het echter al te ver om terug te krabbelen: "Wie a zegt, moet ook b zeggen. We komen ons woord na, maar of ik er blij mee ben, is een andere vraag. Commercieel gezien had ik het nooit moeten doen." Het vliegtuig komt bijhet Corendon hotel in Badhoevedorp te staan als experience center.

Herkomst Boeing: ex-KLM 'City of Bangkok'
Callsign: PH-BFB
Bouwjaar: 1989
Gewicht Boeing 747-400: 160 ton
Gewicht Mammoet transportsysteem voor vliegtuig: 200 ton
Aantal wielen Mammoet: 192
Aantal rijplaten: 2.100
Vermogen Mammoet: 1.000 pk

Aantal sloten overgestoken voor transport: 17
Aantal provinciale wegen: 1
Aantal snelwegen: 1