BPM stijgt maar door ondanks beloftes

Allerlei staatssecretarissen beloofden dat de aanschafbelasting op nieuwe auto's zou gaan dalen, maar uiteraard gebeurt dat niet. Sterker nog, gemiddeld is de belasting per auto met ruim vijftig procent gestegen.

Kent u dat verhaal van de belasting die afgeschaft zou gaan worden? Nee? Hij werd ook niet afgeschaft, maar werd stiekem zelfs verhoogd. De BPM (hier alles over 2019) is een klassiek verhaal van beloftes die niet nagekomen worden. Terwijl toenmalig staatssecretaris Wiebes bij hoog en bij laag bleef volhouden dat de nieuwe CO2-berekeningen van de WLTP geen invloed zou hebben op de BPM, had het natuurlijk wel gevolgen. Grote gevolgen zelfs. Autoclub Rai heeft uitgerekend wat de gemiddelde BPM de afgelopen zes jaar deed. U raadt het natuurlijk al: die ging niet omlaag.

Terwijl in Den Haag alleen maar wordt gesproken over het redden van het milieu, wordt een oplossing vooral over het hoofd gezien. Nieuwe auto's zijn in de regel schoner dan de exemplaren die ze vervangen. Als het echter door belastingen onaantrekkelijk is om een nieuwe auto te kopen, wordt de uitstoot niet gereduceerd. Steven van Eijck, voorzitter van Rai verenging, zegt: "Mede door de almaar stijgende BPM op nieuwe auto’s, kiezen autokopers in Nederland massaal voor een gebruikte auto uit binnen- of buitenland. Dit ondanks afspraken om de BPM tot 2021 met zo’n 15 procent af te bouwen. En sinds de recente overgang naar de nieuwe WLTP emissietest in Europa is de aanschafbelasting op de meeste nieuwe auto’s in Nederland alleen maar verder gestegen. Dit staat haaks op de toezegging van de staatssecretaris van Financiën dat de automobilist niet de dupe van de invoering van de nieuwe test mag worden."

Voor bezninewagens steeg de gemiddelde BPM tussen 2012 en 2018 met 56,4 procent: van €2.967 euro naar €4.643. Bij diesels is het helemaal bizar, met 82,7 procent: van €4.857 euro naar €8.876.

Volgens de Rai wordt het tijd om aan een nieuw systeem van belastingen te gaan werken. Overigens lijkt hun voorstel voor kilometerbeprijzing niet helemaal de juiste oplossing te zijn: voor de kilometerheffing moeten allerlei privacyschendende systemen in auto's worden ingebouwd.