Lucas di Grassi wint e-Prix van Mexico, Robin Frijns finisht elfde

We vliegen met het elektrische vliegtuig naar Mexico om daar volledig CO2-neutraal te gaan racen. De vierde ronde van het seizoen vond plaats op dezelfde locatie waar ook Max jaarlijks een Grand Prix wint.

De kwalificatie pakte niet helemaal goed uit voor het team van Robin Frijns, het Envision Virgin Racing team. Zowel Frijns als zijn teamgenoot Sam Bird eindigen ver achteraan, Frijns start 17e en kampioenschapleider Bird moet helemaal achteraan als 22e wegrijden. Ook zuiderbuur Stoffel Vandoorne maakt de verwachtingen bij zij HWA (Mercedes) team niet echt waar. De Belg start op de twintigste plaats. Wel opvallend: voormalig Mercedes-junior Pascal Wehrlein start vanaf pole position.

De start verloopt vrij rommelig, maar het hele veld weet de eerste rondes te overleven, zij het met veel blokkerende wielen. Wehrlein blijft leider, gevolgd door Oliver Rowland en Lucas di Grassi. Frijns heeft na drie rondes al flink wat mensen ingehaald. Dan is het Nelson Piquet die volgas een klap maakt als hij achterop de wagen van Jean-Eric Vergne rijdt en wordt gelanceerd. Het leidt tot een full course yellow en uiteindelijk een rode vlag omdat de rommel moet worden opgeruimd (helaas kunnen de auto's dat niet zelf stofzuigen... padoemtsj).

Op dat moment heeft Jerome d'Ambrosio de beste prestatie geleverd: hij reed van de 19e startplaats naar de negende plaats in de tussenstand. De auto's staan tijdens de rode vlag opgelijnd in de pitstraat en mogen worden geserviced. Dat laatste is vooral voor Vergne goed nieuws: zijn achterwiel en achtervleugel is flink geraakt door de auto van Piquet.

Tijdens de rode vlag bleef de klok van 45 minuten gewoon doorlopen, waardoor de race nog maar een minuut of twintig gaat duren na de herstart. Het zorgt ervoor dat iedereen makkelijk met zijn batterijen de finish kan halen. Alle strategie kan dus overboord, het is gewoon volgas tot het einde, met maar een kwartier racen. Het probleem is echter: niemand weet wat de raceleiding van plan is: het zou nog kunnen veranderen. 

Inderdaad past race control de klok toch gewoon aan: er blijven 42 minuten +1 ronde over. Gelukkig voor de kijker blijft er strategisch dus nog wel wat te zien. De herstart vindt plaats achter de safetycar (die voorzien is van een nieuwe wrap).

Er zijn zeven rijders die hun attack mode aanzetten in de herstartronde. De safetycar rijdt echter nog niet naar binnen, in de volgende ronde zijn er nog tien rijders die 25 kW extra claimen. Alleen Paffett, Abt, Sims en Vandoorne laten de Mario Kart-modus liggen. Zij rijden echter al vrij ver achterop. Opvallend genoeg zet Daniel Abt, zonder Attack Mode, de snelste rondetijd.

Intussen rijdt Vandoorne niet meer op de laatste plaats en hij krijgt een fan boost, die hij meteen inschakelt om verder naar voren op te rukken. Robin Frijns heeft op de veertiende plaats last van Lopez die moeilijk te passeren is. Hij schakelt een Attack Mode in om de Argentijn te pakken. Achter hem ligt zijn teamgenoot Bird in de clinch met Daniel Abt. Lopez krijgt een dubbele straf voor het te snel rijden in de pitstraat en het teveel energie regenereren in zijn auto.

Stoffel Vandoorne blijkt zijn fan boost te vroeg te hebben ingeschakeld, waardoor de Belg zijn achttiende positie ook weer kan inleveren tijdens een drive though penalty. Het blijft echter straffen regenen in Mexico. Lopez krijgt nog een straf omdat hij bij het insturen van de pitstraat weer de baan opschoof. Daarna krijgt ook Jean Eric Vergne een straf. Het lijkt langzamerhand wel een jurysport te worden. Het is goed dat Max Verstappen dit weekend niet bij Race Control zit, anders had hij het heel druk gehad.

Terwijl de spanning in de accu's tot een minimum daalt, stijgt de spanning op de baan juist. Pascal Wehrlein heeft Audirijder Lucs di Grassi op zijn achterbumper zitten. Beiden hebben een Attack Mode aanstaan, maar die van de nummer twee loopt eerder af. Di Grassi heeft echter meer energie in zijn accu's zitten.

Frijns rijdt op de elfde positie, maar Evans, die op de tiende plaats rijdt is onderwerp van één van de vele onderzoeken van de raceleiding. Voor de Limburger ligt een finish in de punten dus vlakbij, met nog maar tweeenhalve minuut en een ronde te gaan. Op dat moment pakken Bird en Abt echter hun laatste Attack Mode, waardoor Frijns plekken verliest.n

In de laatste ronde gooit Di Grassi zijn auto naast de auto van Wehrlein. De Duitser snijdt echter de chicane af om zijn leiding te houden, waardoor hij de leiding virtueel houdt. Di Grassi gooit vlak voor de finish zijn auto er nogmaals naast, waardoor hij de leiding pakt en Wehrlein krijgt ook nog vijf seconden straf.