McLaren gaat never nooit een SUV bouwen

Weet u wie ook zei dat hij nooit een SUV zou bouwen? 

Elite-automakers committeren zich wat betreft SUV's erg vaak aan een soort Molotov-Ribbentrop Pact: plechtig beloven dat je iets heel erg niet gaat doen - en het dan toch doen. Aston Martin en Ferrari en Rolls-Royce ontkenden SUV's te zullen maken, maar zochten het alle hogerop. Onlangs beloofde Bugatti nog dat het nooit een obese snelheidsduivel zou maken, maar daar geloven we - om goede redenen - niets van.

Ook McLaren ontkent wederom dat het ooit een SUV zal maken. 'Despite the market pressures being put on premium automakers to offer SUVs, the McLaren brand will remain a holdout. “I can easily answer that and say no,” said Mark Roberts, head of design operations for McLaren Automotive. “We really do deliver on the ultimate driving experience. For us, it means no compromise. An SUV doesn’t allow us to deliver on that. It’s not a no-compromise kind of vehicle.”

Een echt goede verklaring vinden we dit niet: elke auto is een compromis. Er bestaat niet zoiets als een compromisloze auto, daarvoor zijn die machtige apparaten veel te complex. Auto's zijn onderhandelingsresultaten. Misschien zijn er andere, zwaarwegender redenen voor McLaren om nooit een edeltractor te ontwerpen. 

Eerder zei McLaren-CEO Mike Flewitt dat er drie redenen zijn waarom er geen SUV uit zijn stallen komt. 'Effectively when we look at products – and we’re always looking at product concepts – is that there are three measures. One is around the brand, one is around the technology and the other is around the financials.

De factor 'brand' kunt u vergeten, want als die in de autowereld echt telde had er geen Rolls-Royce Cullinan bestaan. Qua 'technology' heeft Flewitt een punt: McLaren heeft maar één platform en dat is alleen geschikt voor kogels op wielen. Wat inhaakt op de 'financials': het zou zeer kostbaar zijn voor McLaren om zelf een SUV te ontwikkelen, wat die moet vanaf de grond worden opgebouwd. De kans bestaat dat McLaren met zijn eventuele SUV niet uit de kosten komt, omdat het nogal druk is in dit marktsegment en de ontwikkelingskosten hoog zijn.

Toch opvallend: misschien is dit de eerste automaker wiens SUV-ontkenning we voorzichtig geloven. Dat heeft niets te maken met merk en historie en wat dies meer zij, maar met harde knaken.