Zonde. Williams Grand Prix is de weg totaal kwijt

Het ooit roemruchte Formule 1-team Williams is de laatste jaren een schim van het verleden. Op maandag miste het team de eerste pre-season testdag in Barcelona, maar het team is ook niet klaar voor dag twee, op dinsdag. It's shambles.

Er zijn twee data die bij elke werknemer in de Formule 1 met chocoladeletters in de agenda moeten staan: die van de eerste testdag en die van het eerste Grand Prix-weekend. Vooral de tests zijn handig om ervoor te zorgen dat je geen verloren seizoen hebt. 

Williams is de laatste jaren volstrekt ingestort tot een team van bedenkelijke kwaliteit, waardoor ook de sponsors er bij bosjes vertrekken. Het team lijkt volledig in het verleden te leven en geeft af op concullega's als Toro Rosso, Alfa Romeo en Haas, die allemaal schaamteloos onderdelen shoppen bij hun succesvolle buren. Williams ontwikkelt alles (behalve de motor) zelf, en dat kost veel geld, en tijd. Tijd dat het team niet heeft, of in ieder geval niet goed indeelt.

Twee jaar geleden moest iedereen hartelijk om Williams lachen omdat hun rookie Lance Stroll toen de auto al in de ochtendsessie zodanig beschadigde dat er geen onderdelen waren om de auto te herstellen en stond Felipe Massa te kijken naar de tests. Nu is het nog veel erger: Robert Kubica en George Russell hebben helemaal geen auto om te testen. 

Het apparaat staat nog steeds in Grove te wachten op een aantal onderdelen. Het heeft geen zin om de auto naar Barcelona te brengen zolang die stukken er nog niet aan zijn bevestigd. Het blijkt dat de 1:1-modellen van -naar het schijnt- de ophanging niet op tijd naar de afdeling koolstoflamineren zijn doorgestuurd, waardoor ze gewoon niet klaar zijn.

Dit soort berichten is niet goed voor de sfeer binnen een bedrijf. Op Reddit schrijft een redditor die verschillende contacten heeft binnen het team een verontrustend bericht:

Williams insider - "missing testing is purely from waiting too long to release parts...and"

I've spoken with three Williams personnel (two are trackside, one is factory based) and here are the facts about missing T1:

  1. Parts were 'released' too late to be manufactured on-time and that's the only reason we're missing T1 D1. The missing parts are composite so they are possibly suspension or bodywork related but I wasn't told exactly...and didn't ask. When she/he said the parts were not 'released', they mean the part was not approved and sent out as a full scale model which is then taken to the composite laminators or machining group for manufacture.
  2. Overall morale in the team is "low af". "We're being worked like dogs, treated like shit, and HR is a fucking joke"
  3. "We're often wondering who's in charge around here"

De koppigheid van Frank is duidelijk ook op Claire Williams overgeslagen. Waar dat reality distortion field in het verleden regelmatig een goed resultaat had, lijkt de magie nu toch echt voorbij te zijn. Ook met Formule 2-kampioen George Russell en held Robert Kubica in het team gaat Williams dit jaar geen deuk in een pakje boter rijden. Dat is misschien nog wel het ergste van het hele verhaal. Mensen die de uiteindelijke auto al gezien hebben en de resultaten van de simulaties kennen, voorzien dat de auto twee seconden langzamer is dan het exemplaar van vorig jaar. Maar de vorige Williams was al veruit de langzaamste auto van het veld.