U las het waarschijnlijk vanmorgen all over uw internet: BRUSSEL GAAT JE AUTO BEGRENZEN. ALLEMAAL!! Autobahn keek toch even wat verder dan de neus van onze Bentley Continental GT en zag: dat is helemaal niet waar. Ze willen in 2022 van alles verplicht stellen, maar een snelheidsbegrenzer is er niet bij.
In de strijd voor veiliger verkeer lijken bijna alle maatregelen geoorloofd. Irritante rijbaanwaarschuwers, automatische remingreephulpmiddelen en meer van dat soort ongein. Als de media met zijn allen roepen dat er ook adaptieve snelheidsbegrenzers komen ben je geneigd dat te geloven. De regelzucht van 'Brussel' gaat immers onbeperkt door. Toch plaatsen we even wat kanttekeningen.
Vanaf 2022 moeten nieuwe auto's nieuwe nog een paar veiligheidshulpjes extra hebben. Vorige week kwam daarom een speciale commissie voor consumentenveiligheid van het Europees Parlement bij elkaar. Ze stemden over een ontwerprichtlijn die automatische remsystemen met voetgangers- en fietsersherkenning, Emergency Lane Keeping en Intelligent Speed Assistant in nieuwe auto's verplicht moet stellen.
Alle paniek is veroorzaakt door een stel journalisten dat blijkbaar al lang geen auto meer heeft getest. Intelligent Speed Assist is namelijk geen actieve snelheidsbegrenzer, maar een actieve cruise control. Vrij veel nieuwe auto's hebben dit systeem al aan boord en het is juist verbluffend handig. Een camera in de auto herkent de snelheidsborden langs de weg en stelt de cruise control daarop af.
De eerste keer dat wij ermee reden was in de Volkswagen Arteon, en toen waren wij juist enorm enthousiast over het systeem. Stel een snelheid in en die houdt de auto vast, maar komt er een bord langs met een lagere snelheid, dan houdt hij die snelheid aan. Superhandig als je in een auto rondrijdt terwijl je ook je gezin aan het managen bent of aan het telefoneren (handsfree) bent en je even dat ene bord niet hebt gezien.
Het leuke van het systeem is dat je de auto ook gewoon de opdracht kunt geven om continu sneller te rijden dan op de borden staat. De auto houdt dan gewoon (bijvoorbeeld) twintig kilometer per uur meer aan dan op de borden staat.
Al met al is de complete ophef dus een storm in een glas water. Vreemd genoeg is er dan weer niemand die begint te steigeren over het feit dat de EU ook Event Data Recorders in alle auto's wil installeren. Dat lijkt ons nou juist een onnodige inbreuk op de privacy. Doorgaans is toch wel te herleiden wie een ongeluk veroorzaakt en of diegene te hard reed.