Aston Martin zet miljoenen opzij voor Brexit-paniek

De laatste maand vóór de Brexit (wel/niet) is ingegaan en niemand weet wat er daarna gaat gebeuren. Wat wel duidelijk is: het wordt hoe dan ook een chaos. Aston Martin heeft alvast £30 miljoen gereserveerd voor probleemoplossingen.

Je zal als luxewagenbouwer maar op een eiland zitten waar iedereen denkt dat ze de rest van de wereld niet nodig hebben. Best lastig als jij nou net wél de rest van de wereld nodig hebt om geld te verdienen. Aston Martin is zo'n maker van toffe dure wagens die best veel zaken doet met het Europese vasteland. We noemen alleen al de motorenleverancier die gevestigd is in Stuttgart. Best wel een essentieel onderdeel van een Aston Martin.

Als dankzij Brexit straks weer strenge grenscontroles worden ingevoerd, kan dat behoorlijk veel problemen opleveren. Niet alleen staan de onderdelen dan lang te wachten voordat ze door mogen rijden naar de fabriek in Gaydon, ook de kant en klare auto's die van het eiland af moeten staan straks tijden te wachten voordat ze de EU in mogen.

Om die reden heeft Aston Martin een potje van £30 miljoen werkkapitaal opzij gezet voor acute probleemoplossing. Het geld is vrijgemaakt voor bescherming van de productie en afleveringen aan klanten'.

Brexit lijkt voor de auto-industrie in Groot-Brittannië uit te gaan lopen op een drama. Nissan ziet af van de productie van nieuwe modellen in zijn Britse fabriek. Ford ontslaat honderden werknemers, Jaguar Land Rover vreest tienduizenden mensen te moeten ontslaan (en heeft inmiddels een fabriek midden in de EU). En ook Honda gooit zijn Britse fabriek dicht (al beweren de Japanners bij hoog en bij laag dat Brexit daar niets mee te maken heeft).