Goedkope Model 3 gaat Tesla geld kosten

Elon Musk wil niet zeggen wat de marges op de Model 3 zijn, hoogstwaarschijnlijk omdat de productie het bedrijf geld kost.

Tesla-CEO Elon Musk heeft een hekel aan shortsellers. Mensen die speculeren op een waardedaling van het aandeel Tesla en daar zelf beter van worden, gaan wat hem betreft naar betreft naar een speciale suite in de hel, één deurtje verder dan de Securities and Exchange Commission (SEC). Dikke kans dat Musk dan moet verbouwen, want aandeelhouders zijn niet blij met het laatste nieuws over de winstmarges op de Model 3.

'Tesla naysayers (...) are convinced not only that sales will prove far more disappointing, but also that the $35,000 car cannot turn much, if any, profit until battery costs fall.' En het zijn niet alleen de vervelende naysayers, maar ook beleggers die niet overtuigd zijn. Komt deels door de eerlijkheid van Musk: 'Given that there was just a lot happening in Q1, and we’re taking a lot of one-time charges and there are a lot of challenges getting cars to China and Europe, we do not expect to be profitable in Q1'. De aandelenkoers daalde uiteraard.

De Muskmeister verwacht in het tweede kwartaal wel winst te kunnen noteren. Een belangrijke vraag is wat het verkoopsucces van de Model 3 in zijn basisspec wordt. Pas volgeladen met opties is de auto voor Tesla een cash cow, door de hoge prijs van accu's is aan een standaardmodel verdomd weinig en hoogstwaarschijnlijk zelfs niets te verdienen. Voorlopig althans.