Nederland kaapt mogelijk MINI-productie bij harde Brexit

Over een paar weken vervalt de deadline voor een Brexitdeal tussen de EU en het vertrekkende Verenigd Koninkrijk. Mocht die deal er niet zijn, dan zou het zo maar kunnen dat alle MINI's straks uit Born komen, aldus de raad van bestuur van BMW.

Waar Brexit begon als een grote middelvinger naar Brussel - die in Brussel overigens schaamteloos in het achterste werd gestopt - lijkt het geheel inmiddels meer op een soort overheveling van kapitaal van Groot-Brittannië naar Nederland. De nieuwste (bijna) overwinning in deze vijfde Engels-Nederlandse handelsoorlog is MINI. 

Het Britse automerk in handen van BMW heeft een groot deel van de productie al ondergebracht bij VDL Nedcar in het Limburgse Born, maar het kan ook de gehele productie verplaatsen. Tijdens de BMW Group Night aan de vooravond van de Autosalon in Genève sprak Sky News met RvB-lid Peter Schwarzenbauer. De BMW-topman vertelde aan de Britse journalisten van Sky dat BMW serieus overweegt om de productie van MINI uit Oxford weg te halen indien er een No Deal Brexit komt.

BMW benadrukt dat het een noodscenario is, maar dat er wel degelijk rekening mee wordt gehouden: "Als dit de uitkomst is, wat de worst-case scenario is, dan overwegen we wat nodig is voor de lange termijn. Voor de MINI is de Brexit ongetwijfeld een gevaar."

Voor VDL Nedcar is dit soort nieuws natuurlijk van harte welkom, al zal het personeelsbestand wellicht wat minder vaak naar het stakingsmiddel moeten grijpen om BMW gelukkig te houden. De autofabrikant heeft maar één opdrachtgever en als de Duitsers zo makkelijk de productie naar je toe overhevelen, kunnen ze diezelfde handeling waarschijnlijk ook zonder veel problemen de andere kant uit doen. En dan zit je ineens zonder opdracht.

Voor de autobranche lijkt Brexit nu al uit te lopen op een bloedbad. Honda sluit zijn enige Europese fabriek, Nissan gaat toch geen nieuwe autolijn bouwen in Engeland. Jaguar Land Rover heeft een back-up-fabriek in Tsjechië, Aston Martin heeft miljoenen ponden en een noodvoorraad met auto's aangelegd. Het is voor de Britten te hopen dat er ook positieve effecten zijn na de uitstap uit de EU.