Duitse autobouwers doen niet als Volvo, verlagen topsnelheid niet tot slakkengang

De meeste Duitse autobouwers hebben jaren geleden een herenakkoord gesloten om hun wagens te begrenzen op 250 km/u. En ze gaan niet mee met Volvo's voornemen om 180 km/u de nieuwe limiet te maken.

Met uitzondering van een paar sportwagens, is de gemiddelde Duitse plutocratenbak begrensd op 250 km/u. Dat is een acceptabele topsnelheid waarmee je lekker kan doorrijden op Duitslands unique selling-point: de limietloze Autobahn. Volvo vindt dat allemaal maar niets en kondigde aan de topsnelheid van zijn modellen vanaf 2020 terug te schroeven naar 180 km/u. Zou iets met veiligheid van doen hebben (alsof Volvo-rijders überhaupt weten wat zoiets als De Linkerbaan of Het Rechterpedaal is). 

Nu moeten we daaraan toevoegen dat Volvo ook ooit aankondigde diesel in de ban te doen. Daar hebben we nog steeds niet van gemerkt. We moeten dus maar afwachten of de Zweden woord houden. Er is wel een aantal redenen waarom we Volvo geloven: een trage wagen heeft een minder grote koelinstallatie nodig, kan toe met een lichter blok en ook op de ophanging kan bespaard worden. Het is dus goedkoper om een veredelde snorfiets onder de kap te hebben. Komt nog eens bij dat het voor elektrische wagens de actieradius verbetert. 

Maar goed, de Duitsers willen er niets van weten. En daar we erg blij mee. Zij zijn niet overtuigd dat een hoge topsnelheid een aanjager van ongevallen is. De meeste ongevallen gebeuren op plaatsen waar gewoon een snelheidslimiet geldt, aldus Daimler. Ook zijn er geen cijfers beschikbaar die laten zien dat het aantal ongevallen disproportioneel groot is bij 180+. 

Mooi dat snelheid vandaag gered is - Duitsers hebben het dan buitengewoon smaakvol over 'Freie Fahrt' - maar wij sluiten niet uit dat andere merken wel overstag gaan. Dat zal niet zoveel te maken hebben met veiligheid, maar meer met kostenbesparingen. Alles wordt ons afgepakt!1!!