Formule 1: kampioenschapspunten voor snelste ronde

Het puntensysteem in de Formule 1 gaat mogelijk op de schop. Niet alleen de eerste tien finishers mogen punten krijgen, maar er zou een bonuspunt moeten komen voor de coureur die in de race de snelste ronde aflegt. 

De enige manier om kampioenschapspunten in de Formule 1 te behalen is momenteel een race winnen, of bij de eerste negen man achter de winnaar behoren. Voor de rest van het veld is deelname niet meer dan beeldvulling, maar dat kan binnenkort veranderen. Als het aan de innovatiecommissie van Ross Brawn ligt, gaat de Formule 1 ook een bonus geven aan de rijder die de snelste ronde op zijn naam weet te zetten tijdens een race.

Het idee zou niet alleen wat meer punten in omloop brengen, maar het kan ook extra spanning naar het eind van de race brengen. Vlak voor de finish hebben de auto's immers steeds minder brandstof aan boord en dat maakt het mogelijk om steeds harder te rijden. Als een coureur dan ook nog even verse banden haalt, kan hij een soort kwalificatieronde rijden.

De 'snelste rondebokaal' is nu niet echt een prijs waar veel rijders aan meedoen. Alleen van Red Bull Racing is bekend dat ze de afgelopen jaren een flinke bonus voor Max Verstappen en Daniel Ricciardo klaar hadden staan, als ze de 'prijs' op hun naam schreven. De andere teams lieten zich bij hoge uitzondering uitdagen om ook een gooi naar de supersnelle rondetijd te doen.

Een nadeel dat de bonus kan opleveren is het hypothetische geval dat een team problemen heeft en gedurende de hele race binnen blijft staan. Ze hebben hun auto vast voorbereid op een supersnelle stint en rijden pas naar buiten op het moment dat de race bijna voorbij is. Met hun party mode aan kan het team dan stiekem nog wel een punt vergaren. Dat soort 'valsspelerij' maakt de races niet leuker, dus daar moeten de teams en Brawns commissie wat op verzinnen.

Ondanks die kanttekening kunnen punten voor sneller rijden nooit echt een slecht idee zijn. Maar zoals met alle aanpassingen aan de regels, moet er wel gekeken worden naar allerlei addertjes onder het gras.

Afgelopen jaar had een bonuspunt voor de snelste ronde er voor gezorgd dat Valtteri Bottas (zeven punten extra) net voor Max Verstappen (twee punten extra) was geëindigd in het kampioenschap.