Hamilton verslaat concurrenten en pakt pole, Max Verstappen P4

Lewis Hamilton heeft voor de zesde keer op rij pole position gepakt voor de Grand Prix van Australië. De Mercedes-coureur bleef teamgenoot Valtteri Bottas voor. Sebastian Vettel sloot op enige afstand aan. Max Verstappen start op P4, voor Charles Leclerc. 

De eerste kwalificatie van het jaar kent traditioneel zoveel vragen. Welke auto is het snelst over een rondje? Welke auto’s gaan een lastig jaar tegemoet en welke auto’s zijn verrassend sterk de winter door gekomen? De koffie staat klaar. Kom maar op!

Het circuit van Albert Park in Australië is andermaal het toneel van het eerste raceweekend van 2019. De man die het bal opent is Lando Norris. De Brit zal samen met teamgenoot Carlos Sainz zijn team McLaren naar een hoger niveau willen tillen.

Tijdens de eerste vliegende rondes zien we George Russell, eveneens een rookie, wijd gaan in bocht vier. De Brit rijdt voor Williams en lijkt een lastig seizoen tegemoet te gaan. Zowel in de wintertests, als in de vrije trainingen in Australië, zaten ze ver bij de andere achttien bolides vandaan. Uiteindelijk zal voor hen het doel zijn om binnen de 107%-regel te vallen. 

De eerste competitieve tijd komt van Sebastian Vettel. De Ferrari-coureur rijdt 1:23,891. Niet meteen een heel snelle tijd, maar Ferrari kijkt of ze Q2 kunnen halen met de medium-compound. Het lijkt niet te werken: Kvyat (Toro Rosso) en Antonnio Giovinazzi en Kimi Raikkonen (Alfa Romeo) zijn direct sneller. Niet veel later voegen veel op het oog lijkende middenmoters zich bij deze namen. Ferrari zal op zachte banden dus op zoek moeten naar een snellere rondetijd.

Lewis Hamilton gaat dit seizoen op zoek naar zijn zesde wereldtitel met Mercedes. De titelverdediger beschikt in ieder geval over een snelle auto, want 1:22,043 en is lange tijd de snelste tijd van Q1. Hiermee slaat hij een gat van acht tienden op Max Verstappen. Uiteindelijk komt Charles Leclerc hier nog onder door, zij het met slechts twee honderdsten. 

Opvallend is het minimale verschil tussen de teams. Met nog vijf minuten op de klok zit de top 13 binnen een seconde. Hier konden we vorig seizoen slechts van dromen. 

De spanning stijgt: welke drie namen voegen zich bij Robert Kubica en George Russell en vallen dus uit in Q1? Lance Stroll haalt het niet, maar de meest verrassende naam is Pierre Gasly. De Red Bull-coureur stond binnen op het vallen bij het vallen van de vlag en zag de ene naam na de andere hem in de gevarenzone duwen. De Fransman krijgt morgen een lastige race. Overigens verslaat Russell zijn Poolse teamgenoot Kubica.

OUT: STR/GAS/SAI/RUS/KUB

Als Q1 een goede representatie was van de krachten van alle teams, dan wordt Q2 ongetwijfeld een groot feest. Leuk feitje: alle rookies die niet voor Williams rijden zijn aanwezig in het tweede deel van de kwalificatie. 

Lewis Hamilton is direct snel onderweg. De Brit geeft zijn visitekaartje af met 1:21,861. Charles Leclerc gaat hier met 1:21,789 onderdoor. De Monegask zal zich wel een aantal maal in zijn armen knijpen dit weekend: als 21-jarige in een Ferrari rijden, moet een fantastisch gevoel zijn.

Achter de snelste tijd van Valtteri Bottas, de 'Wingman van Hamilton' was nog sneller dan Leclerc, is het voorlopig Kimi Raikkonen die 'best of the rest' is. Haas lijkt eveneens goede papieren te hebben, want ook zij zijn heel het weekend al snel onderweg. Echter, in de voorlaatste bocht oogt de auto van Romain Grosjean en Kevin Magnussen erg onstabiel. Dat kost tijd.

Dan is het tijd voor Max Verstappen om een tijd neer te zetten. De Nederlander voegt zich bij de top van het veld (P2), ondanks een slechte laatste bocht. De Honda-motor beschikt over een 'party mode', iets wat Red Bull in de voorgaande seizoenen niet had met de Renault-motor. 

We zagen in Q1 dat de baan steeds sneller wordt. De F1-bolides laten rubber achter, waardoor achterliggende auto's meer grip hebben. Dit zou in Q2 weer voor kunnen komen. Voor het vallen van de vlag is dan ook de vraag of een van de toppers de deksel op de neus gaat krijgen, net zoals Pierre Gasly overkwam in het eerste deel van de kwalificatie.

Lewis Hamilton laat er in ieder geval geen gras overgroeien. 1:21,014 staat door hem genoteerd is de snelste tijd van Q2. Daniel Ricciardo is uitgeschakeld. De naar Renault overgestapte coureur zal niet tevreden zijn met P12. Daarnaast wordt hij op zijn thuiscircuit ook nog verslagen door zijn nieuwe teamgenoot Nico Hulkenberg, die met P11 het laatste deel eveneens niet weet te halen. Lando Norris haalt de top 10, en dat doet menig McLaren- en Formule 1-fan deugd. 

OUT: HUL/RIC/ALB/GIO/KVYA

De unsafe release van Kevin Magnussen in Q1 gaat wellicht nog een staartje krijgen. Hij moet zich direct na de kwalificatie melden bij de stewards nadat hij bijna Sergio Perez aanreed in de pitstraat. Het is bijzaak voor nu, Q3 gaat namelijk beginnen. 

Met zeven verschillende teams bij de laatste tien gaan we antwoord krijgen op de vraag: welke coureur weet pole position te pakken voor de eerste Grand Prix van het seizoen? 

Lewis Hamilton is de eerste die een tijd gaat neerzetten. Hij wist de laatste vijf jaar pole position te pakken. 1:21,055 is maar liefst een halve seconde langzamer dan zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Sebastian Vettel sluit aan, Leclerc staat op een voorlopige vierde plek. Max Verstappen staat vijfde op een volle seconde, maar de Nederlander maakte een foutje in de laatste sector. Er is dus nog ruimte voor verbetering. 

De vraag was even of de verbetering er überhaupt kon komen. Bij het uitrijden van de pitstraat kende Verstappen problemen, maar uiteindelijk kan hij toch de pitstraat verlaten. 

Bij de laatste run begint zowel Hamilton als Bottas met een paarse eerste sector. In een ongekende strijd wint Hamilton en pakt hij zijn zesde pole op rij. Daarachter verschalkt Verstappen Ferrari-coureur Leclerc. Dat betekent dat hij voor de tweede keer op rij als vierde mag vertrekken in Australië. 

De Grand Prix van Australië begint morgen (zondag) om 06.10 uur. Check hieronder de Autobahn F1 Show om snel op de hoogte te zijn van alle veranderingen voor 2019.