Engelse Land Rover Defender-kloon Grenadier krijgt BMW-motor

Sinds januari 2016 worden er al geen Land Rover Defenders meer geproduceerd, maar de legende leeft voort. Zodanig dat niet alleen LaRo een nieuwe plant, maar ook industriegigant Ineos wil een nieuwe versie. Die laatste krijgt BMW aandrijving.

De rijkste man van het Verenigd Koninkrijk, Jim Ratcliffe, is een groot fan van de spartaanse Land Rover Defender. Voor zijn oliebedrijf gebruikt hij ze veel, maar ook als autoliefhebber houdt hij van de kale terreinwagen. Aanvankelijk probeerde Ratcliffe de licentie om Defenders te bouwen te verkrijgen, maar Jaguar Land Rover was niet gevoelig voor de diepe zakken van de miljardair. Daarom ontwikkelt hij nu een soortgelijk voertuig dat in 2020 onthuld wordt en in 2021 op de markt moet komen. Voorlopig heet het project Grenadier.

Om het wiel niet zelf uit te hoeven vinden, heeft Ineos -zoals Ratcliffes bedrijf heet- een deal met BMW gesloten voor benzine- en dieselmotoren. De auto moet in verschillende carrosserievarianten en wielbases te krijgen zijn. Ineos hoopt rond de 25.000 exemplaren per jaar te gaan verkopen, wat een groter aantal is dan JLR wist te doen met hun Defender.

Ineos heeft het ontwikkelwerk uitbesteed aan het Duitse MBtech, eveneens om te voorkomen dat ze zelf alles moeten bedenken. Daarnaast moet het de auto betaalbaar houden, met een richtprijs van tussen de £30.000 en £40.000 (vandaag €35.000 tot €46.000).

Ratcliffe wil, ondanks zijn eigen financiële verhuizing naar Monaco, de auto in het Verenigd Koninkrijk gaan bouwen. Hij hoopt daarvoor een bestaande fabriek te kunnen gebruiken en dat komt goed uit, want die komen dankzij Brexit bij bosjes leeg te staan.