Gemeente Zandvoort steekt miljoenen in komst Formule 1 naar Nederland

Waar de landelijke overheid de portemonnee voor de komst van de Formule 1 naar Nederland gesloten houdt, is de gemeente Zandvoort vrijgeviger. De lokale overheid wil €4 miljoen uittrekken om het racecircus van Max Verstappen in 2020 te halen.

Het college van burgemeester en wethouders van Zandvoort heeft vanmorgen bekendgemaakt dat het maximaal €4 miljoen beschikbaar stelt voor Formule 1. Het geld wordt niet rechtstreeks naar het circuitpark Zandvoort overgemaakt, maar is bestemd voor verbeteringen in de kustplaats. Voor Prins Bernhard, eigenaar van het circuit, is het goed nieuws. Hij heeft tot 31 maart het exclusieve onderhandelingsrecht met Formula One Management om de races binnen te halen.

Met de gebudgetteerde gelden moet een 'mobiliteits- en verkeersplan' worden opgesteld. Daarmee kan de bereikbaarheid van het circuit verbeterd worden met slimme ingrepen. Ook wil de gemeente een deel van het geld gebruiken om evenementen rondom de races te organiseren. Ongetwijfeld om ervoor te zorgen dat de lokale economie zoveel mogelijk kan profiteren van de eventuele komst van de Formule 1.

Om het geld bij elkaar te brengen gaan allerlei belastingen omhoog in de badplaats. Zo stijgt de toeristenbelasting met maar liefst 22 procent. Al valt dat uiteindelijk mee: hij wordt €0,50 per overnachting. De gemeente verhoogt ook de belasting voor mensen die een tweede huis in Zandvoort hebben. 

Of dit financiële ruggensteuntje genoeg is om de Formule 1 binnen te halen? Niemand kan het voorspellen, maar verwacht in ieder geval geen duidelijkheid vóór de volgende Grand Prix over anderhalve week.