Tesla's zijn weer eens supertjesonveilig

Je hebt Tesla-fans en je hebt Tesla-haters. Nuance is, net als ironie, hartstikke dood. Maar we hebben wel genuanceerd slecht nieuws.

Er is een subcultuur op de interwebs die dag in dag uit probeert aan te tonen dat Tesla's ontworpen zijn door satan aan de chemo en derhalve gemaakt zijn om te doden. In Nederland hebben we ook een paar van die Henkies. Dappere windmolenvechters die ons ook terecht waarschuwen voor het al te zeer ophemelen van de fenomenen Musk en Tesla.

Buiten de activistische haters zijn er ook dit soort berichten: 'Twee hackers zijn er in geslaagd om veel onversleutelde privé-informatie uit het wrak van een Tesla Model 3 te downloaden (...). Veel moderne auto's, waaronder die van Tesla, slaan privédata op, variërend van telefooninformatie tot camerabeelden. Dergelijke informatie wordt niet automatisch verwijderd na een crash of doorverkoop, omdat onderzoekers die mogelijk nodig kunnen hebben.

Privacy in de autowereld is sowieso een heet hangijzer. Als u dacht dat Facebook en Google een Panopticon beheren, moet u hier even klikken. Zowel overheden als fabrikanten zien auto's het liefst als surveillancewagens die boetes moeten binnenharken of klanten meer moeten laten kopen. Tesla is daarop geen uitzondering.

Gelukkig laat Tesla weten dat bestuurders de privacygevoelige data desgewenst kunnen verwijderen. Moeten de klanten wel even een optie kopen van bijna $1000 en de tegenwoordigheid van geest hebben zooi te verwijderen terwijl ze naast hun brandende wrak staan. 

Tesla leest altijd mee en reageerde daarom op het bericht met de volgende stellingname: "Tesla already offers options that customers can use to protect personal data stored on their car, including a factory reset option for deleting personal data and restoring customized settings to factory defaults, and a Valet Mode for hiding personal data (among other functions) when giving their keys to a valet. That said, we are always committed to finding and improving upon the right balance between technical vehicle needs and the privacy of our customers."