Amerikaanse auto-industrie staat aan de rand van de afgrond

Volgens president Trump is veiligheid belangrijker dan handel, dus is hij bereid de zuidelijke grens van völlig ab zu sperren. Voor alles.

In beginsel zegt president Trump helemaal niets geks met zijn Big Beautiful Wall. Afgezien van de vraag of het een effectief middel is, vindt hij dat migratie legaal moet gebeuren. Hij is niet tegen immigratie, maar bepleit legale immigratie. Het zou niet slecht zijn om die boodschap wat beter uit te dragen. Want met het volledig afsluiten van de grens, verlies je bijna iedereen die ook voorstander is van legale immigratie.

En toch is dat precies wat Trump nu bepleit. 'Trump threatened on Friday to close the border this week unless Mexico acted. He repeated that threat on Tuesday but said he had not made a decision yet. "Let me just give you a little secret: Security is more important to me than trade," Trump said at the White House. "I'm totally prepared to do it. We're going to see what happens over the next few days."' Hij zou inmiddels wat zijn afgekoeld, maar in principe ligt de optie van het volledig afsluiten van de grens met Mexico nog steeds op tafel.

Dat is niet gewoon debiel, dat is extreem debiel. De Amerikaanse auto-industrie is vreselijk afhankelijk van onderdelen die in Mexico worden gemaakt. Van de ongeveer 30.000 onderdelen waaruit de gemiddelde auto bestaat, komt een substantieel deel uit Mexico. Sinds de jaren tachtig zijn Amerikaanse automakers bovendien overgegaan op just-in-time delivery en afgeslankte magazijnen. Als de grens met Mexico op slot gaat, kunnen Amerikaanse autofabrieken het nauwelijks een paar dagen uithouden. Die gaan gewoon dicht door een gebrek aan onderdelen.

Ook de Republikeinen zijn in rep en roer en kiezen de kant van de Democraten in oppositie tegen het uitvoeren van Trumps dreigement. Maar goed, niets is onmogelijk, want de president zegt zelf dat hij veiligheid belangrijker vindt dan handel. Waarmee hij bedoelt te zeggen: belangrijker dan zo'n beetje de hele Amerikaanse maakindustrie, autobedrijven voorop. That hurts. Maar goed, het is niet alsof wij van deze hysterie verschoond blijven als Brexit zo driewerf kloten blijft gaan als nu. Dan weet ook heel Nederland binnen een paar dagen wat een 'global supply chain' is.